Yaratıcı ekonomi odağında yaratıcı şehirler: Türkiye örneği
Creative cities on the focus of creative economy: The case of Turkey
- Tez No: 453126
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yaratıcı Ekonomi, Yaratıcı Şehir, Yaratıcılık Endeksi, Creativity, Creative Economy, Creative City, Creativity Index
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Yaratıcı şehirler, yaratıcı mesleklerde çalışan yaratıcı sınıfı kendisine çeken, eğitim düzeyi yüksek insanların yoğun olduğu, yüksek teknolojili endüstrilere sahip, farklılıklara hoşgörülü şehirlerdir. Bu çalışmanın amacı da Türkiye'nin yaratıcı şehirlerinin belirlenmesi ve sıralanmasıdır. Yaratıcılık düzeylerinin belirlenmesinde Florida'nın gelişmişliğin de göstergesi olduğunu ileri sürdüğü teknoloji, yetenek (talent) ve tolerans endeksleri yani 3T kullanılmıştır. Teknoloji endeksinin girdileri yüksek teknolojili endüstriler, patent başvuru sayısı ve Ar-Ge yatırımları; yetenek endeksinin girdileri yaratıcı sınıf ve beşeri sermaye; tolerans endeksinin girdisi ise göçtür. Bu veriler ışığında, küresel yaratıcılık endeksinde kullanılan, endeks oluşturma yöntemi ile şehirlerin yaratıcılık düzeyleri hesaplanmıştır. Türkiye'nin yaratıcılık endeksinde birinci sırayı Ankara ve Kocaeli paylaşırken, Eskişehir ikinci, İstanbul üçüncü sırada yer almıştır. Ankara ve Kocaeli yaratıcı insanları cezbetme kapasitesi en yüksek iki il olarak karşımıza çıkmıştır. Sonuç olarak, şehirlerin yaratıcılık sıralamaları ve gelişmişlik düzeyleri arasındaki güçlü ilişki de yaratıcılığın neden günümüzün en önemli konularından biri haline geldiğini gözler önüne sermiştir.
Özet (Çeviri)
Creative cities are those which attract creative class working in creative jobs, densely contains high-educated people, have high-tech industries and tolerant to diversities. The aim of this study is the identification of the creative cities of Turkey and indexing them. Florida's 3T (technology, talent and tolarence), which were told as the indicators of development by him, was used for the identification of cities' levels of creativity. The inputs for technology index are high-tech industries, amount of patent applications and R&D investments, whereas they are creative class and human capital for talent index and immigration for tolerence. In the light of this data, cities' levels of creativity were calculated by using indexing method in Global Creativity Index. Winners are Ankara and Kocaeli, where Eskişehir is runner-up and İstanbul gets the third place in Turkey's creativity index. Ankara and Kocaeli comes forward as two cities which has the greatest capacity of attracting creative people. As a conclusion, the strong relationship between cities' creativity rankings and development levels reveals why the creativity, nowadays, becomes one of the most important subject.