Orta ve Üst Paleolitik Dönemde insan davranışlarının incelenmesi
Study of the Middle and Upper Paleolithic period human behaviors
- Tez No: 453157
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKSİN GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Orta Paleolitik, Üst Paleolitik, Taş Aletler, Sembolik Davranışlar, Anadolu, Middle Paleolithic, Upper Paleolithic, Stone Tools, Symbolic Behaviors, Anatolia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Orta ve Üst Paleolitik Dönem'deki insanın davranışsal, sembolik özellikleri ve ortaya çıkış koşullarını konu edinen bu çalışmada taş alet endüstrileri arasındaki geçiş aşamalarında iklimsel, evrimsel ve kültürel değişimler belirtilip değişimlerin ilk olarak gerçekleştiği yerler ve kaynakları yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında Homo Sapiens'in ilkin formları ve Üst Paleolitik Devrimini gerçekleştiren formları arasındaki farklılıklar, Afrika, Levant, Anadolu ve Avrupa'da incelenen dönem insanlarının kullandıkları teknolojiler, arkeolojik kanıtların buluntu yerleri, kullanılan geçiş ve alet endüstrileri arasındaki farklılıklar ve ortaya çıkış yerleri, üretim tarzları ve insanın kültürel değişimi Anadolu'daki önemli buluntu yerleri de eklenerek bölgeler arası benzerlikler, farklılıklar ve bu farklılıkların nedenleri belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the occurrence, behavioral and symbolic characteristics of humans, who lived in Middle and Upper Paleolithic Eras. This focus point includes an interpretation on the sources and places, tracing with climatic, evolutionary and also cultural changes, which happened in transitional stages of the stone tools industries. This study tries to explain the similarities and differences, and also main reasons of these differences, with help of a number of facts as follows: differences in between first humans (Homo sapiens) and Upper Paleolithic forms of humans, the technologies that used by humans who lived in Africa, Levant, Anatolia and Europe region, findspots, differences in between transition and stone tools industries and also occurrence places of them, styles of manufacturing and cultural shifts, and finally analyzing important findspots in Anatolia with this point of view.