Hititlerde toplu nüfus aktarımları ve ülke içinde kullanımları
Mass deportations in Hittites and using of them through country
  1. Tez No: 453158
  2. Yazar: ALİ OSMAN TİRO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Hititler, NAM.RA, Nüfus aktarımı, Toplumsal yapı, Hittites, NAM.RA, Public deportation, Social structure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Nüfus ve yönetimi, devletlerin sosyal yapıları ile ilgili olduğu kadar, yönetim politikaları ile de ilgilidir. Bu açıdan bakıldığında ise devletlerin nüfus politikalarının, toplumun ülke içinde dağılımları ile ilgili değişimleri kontrol etmek konusunda kişilerin yaşam yerlerini değiştirme olgusunun hem sosyal sistem hem de yönetim organizasyonu açısından iki boyutu vardır. Nüfus aktarımının açıklanması için her iki boyuttan da ele alınması ve bunların birbirleriyle ilişkilerinin ve birbirlerine etkilerinin de incelenmesi gerekir. Hitit devri Anadolu'su içinde, devlet tarafından gerçekleştirilen nüfus aktarımları konusu, konu ile ilgili olarak elde var olan çivi yazılı birinci el kaynak sayısının fazlalığına rağmen, bu kaynaklarda yöntem, amaç, daha önceki aktarımlara yapılan atıfların yetersiz olması, yani içeriğinde konu ile ilgili detaylara fazla yer verilmemesi ve değinilmemesi gibi nedenlerle gereken şekilde ele alınamamıştır. Hititlerdeki nüfus aktarımları, benzerlerinden farklı olarak genel bir devlet politikasından çok, krallara göre değişen anlamlarda uygulanan bir strateji gibi görünmektedir. Bu çalışmada ise ana konu başlıkları altında, ilgili metinler değerlendirilmiş ve konu çivi yazılı metinlerle örneklendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Population and population management is relevant with management policy as much as its social structure of state. From this point, inhabitants policy of states has two dimensions that both social system and management organization, on controlling the changings about distribution of population through the country. In order to explain public transportation and deportation, it needs to be considered bidimensionally and be examined on relations with each other effects on each other. The public transportation issue which is led by state itself has not been examined sufficiently although the excessive amount of written first hand cuneiform texts existence, but the content of them not enough for the method, purpose and adresses the previous transportations during the Hittite era in Anatolia. Deportations in Hittite, unlike their counterparts, seems to a strategy which is being used in different meanings vary from king to king, rather than a general state policy. In this study, texts being utilized and the issue has been tried to illustrated with texts under the main headings.