Antagonistik ekolojizm
Antagonistic ecologism
- Tez No: 453164
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Antagonistic Ecologism, Quality of Life Politics, Nature Does Not Exist, Friend-Enemy Distinction, Class Politics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tezde antagonistik ekolojizm yaklaşımını inşâ etmek amaçlanmıştır. Bu yaklaşım, siyasal başarı koşulları için yetersiz olan hâkim siyasal ekolojinin eleştirisi üzerinde temellenmiştir. Siyasal ekolojinin yetersizliği, doğanın“düğüm noktası”olarak kullanılması ile açıklanmıştır. Doğanın dominant karakteri sorun temelli bakış açısına yol açmaktadır ve bu da beraberinde haklılık gerekçesini bilimsel verilerden sağlamayı getirmektedir. Bilimsel veriler siyasal alanda işe yaramadığında ise yaklaşmakta olduğu iddia edilen felâket öne sürülmektedir. Bilimsel gerçeklik ile ideolojik gerçeklik birbirinden farklı şeylerdir ve bilimsel veri temelinde bir siyasallığın inşâ edilmeye çalışılması, siyasal ekolojinin siyasal öznesini inşâ edememesinin önemli sebeplerinden birisidir. Yaklaşmakta olduğu iddia edilen felâketin haklılık gerekçesi olarak kullanılmasında ise felâketin bilgisine ulaşılamaması sebebiyle açmazlara yol açmaktadır. Antagonistik ekolojizm ekolojik bunalımın sınıf-temelli veçhesine vurgu yapar. Dolayısıyla bu çalışmada düğüm noktası olarak“yaşamın niteliği siyaseti”tercih edilmiştir doğanın yerine. Doğasız ve felâketsiz bir ekoloji, ekolojizme antagonistik bir öz sağlayacaktır. Antagonizmaların hesaba katılması ile birlikte ekolojizmin siyasetini doğrudan doğruya toplumdan, siyasetten, ekonomiden kalkarak inşâ etmek mümkün olabilecektir. Bu şekilde ekolojik bunalımın sınıfsal karakteri sayesinde Schmitt'in siyaset felsefesi için siyasetin olmazsa olmaz unsuru olan dost-düşman ayrımı üretilebilecektir. Tüm bunlara ek olarak, sağlığın ve siyasetin bireysel alana sıkıştırılmasının reddedilmesiyle de birlikte, ekolojizmin yaşamın niteliği siyaseti başka bir toplum biçimini vaat edebilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop the antagonistic ecologism approach. This approach is based on the basis of criticism of the predominant political ecology which is not adequate for the political achievement conditions. Inadequacy of political ecology is explained with the effort of using the nature as“nodal point”. Dominant character of the nature leads to an issue-based perspective and this brings with providing justification of rightfulness from scientific data. When scientific data does not work at the political sphere, the catastrophe is presenting which is asserted as it is oncoming. Scientific truth and ideological truth are different things and one of the important reasons why political ecology could not bring out its political subject is the effort of building politics on the basis of scientific data. In case of using the catastrophe which is asserted as it is oncoming as justification of rightfulness causes predicaments because of impossibleness of reaching the catastrophe's information. Antagonistic ecologism emphasizes on the class-based aspect of ecological crisis. Accordingly, in this work, quality of life politics is preferred as nodal point instead of the nature. Ecology without nature and catastrophe will provide antagonistic essence to ecologism. By means of considering antagonisms, it might be possible that to build up the politics of ecologism which arises directly from society, politics and economy. In this manner, by means of the class-based character of ecological crisis, ecologism will gain friend-enemy distinction, which is the absolute must of the politics for Carl Schmitt's political philosophy. In addition to all these, with refusing the tendency which reduces health and politics to the individual sphere, ecologism's quality of life politics might promise the another form of society.