Haber üslubu ve haberin muktezâ-yı zâhire uygun gelmemesi durumu (Kur'an-ı Kerîm örneği)
Sentences of khabar and khabar's getting out of muktada-yi zahir (Example of the holy Quran)
  1. Tez No: 453225
  2. Yazar: NİDA SULTAN ÇELİKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KARABELA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Meânî, Haber, Muktezâ-yı Zâhir, Rhetoric, Maani, Khabar, Muktaza-yı Zâhir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Haber cümlelerinin muhatabın içinde bulunduğu duruma göre değişen üç çeşidi vardır. İbtidâî, talebî ve inkârî olan haber türleri, muhatabın habere karşı tavrına göre te'kidsiz veya bir ya da birden çok te'kidle desteklenmiş olarak gelir. Bu bağlamda haberin mukteza-yı hale uygun olarak gelmesi, muhatabın habere karşı zihni boş, mütereddit veya ret konumunda olmasına göre te'kidli veya te'kidsiz gelmesini ifade eder. Haberin muhatap dikkate alınarak düzenlenmesi, muhatabı ikna etme açısından da büyük önem taşır. Bununla birlikte haber bazen zahiren durumun gereğine uygun olarak gelmez. Bu noktada mukteza-yı zahirin, durumun görünüşteki gereğini; mukteza-yı halin ise bizatihi durumun gereğini ifade ettiğine dikkati çekmek gerekmektedir. Dolayısıyla haber çeşitli sebeplerle mukteza-yı zahirden çıkabilir; ancak mukteza-yı halden çıkması, beliğ bir söz olmasına engeldir. Kur'an-ı Kerim, haberin mukteza-yı zahirden çıkmasının pek çok örneğini sunmaktadır. Bizim araştırma konumuz bu örneklerin tespiti ve haber üslubu açısından değerlendirilmesiyle ilgilidir. Zira bunların tespiti mananın daha iyi anlaşılmasını sağlama açısından önem arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
There are three types of al khabar sentences that change in accordance with the situation of correspondent. Al khabar which has ibtidai, talebi and inkâri types, emerges whether supported by more than one tekidle or without tekidle, according to correspondent's attitude towards al khabar. In this context, al khabar's conformity with the mukteza-yı hale states the situation of correspondent's being with tekidli or without tekidli according to his/her position as objective or rejection and that is essential in terms of convincing the correspondent. In addition to this, sometimes al khabar does not emerge in compliance with the circumstances of situation. In some situations, it is seen that zahir-i mukteza-yı is out of hal due to various reasons. At this point it is crucial to indicate that mukteza-yı zahir states the situation's seeming necessity, and mukteza-yı hal states the actual necessity of situation. Therefore, al khabar can get out of mukteza-yı zahir due to various reasons but its being out of mukteza-yı hal is an obstacle to its being a proper word. The Holy Qur'an offers many examples of al khabar's getting out of mukteza-yı zahir and the determination of these provides a better understanding of the meaning and reveals the properness of meanings.