İnsan kaynakları profesyonellerinin burçlara yönelik görüşlerinin yetkinlikler açısından değerlendirilmesi: Karma bir araştırma
The evaluation of human resources professionals' opinions towards zodiac points in terms of competencies: A mixed research
- Tez No: 453237
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Burçlar, İKY Aşamaları, Astroloji, Yetkinlikler
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 419
Özet
Çalışmada, insan kaynakları profesyonellerinin burçlara yönelik yaklaşımlarını tespit etmek ve bu yaklaşımlarla insan kaynakları yönetiminde kullanılan yetkinliklerin ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma evrenini İstanbul'da faaliyet gösteren insan kaynakları yönetici ve uzmanları oluşturmaktadır. Örneklem, araştırma hipotezlerini en uygun şekilde temsil edebilecek İstanbul'da faaliyet gösteren insan kaynakları yönetici ve uzmanlarından seçilmiştir. Çalışmada veri toplama yöntemi iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu aşamalar nicel ve nitel araştırmalardan oluşmuştur. Nicel araştırmada, insan kaynakları yönetici ve uzmanlarının burçlara ve astrolojiye yönelik tutumlarını ölçmeye yönelik geliştirilen ölçme aracı ve literatürde yapılan kapsamlı araştırmalara bağlı olarak derlenen araştırma sorularından oluşan anket formları kullanılmış olup, toplanmış veriler uygun istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Nitel araştırmada ise insan kaynakları yönetici ve uzmanları ile görüşülerek elde edilen veriler özellikle nitel araştırma yöntemlerinde kullanılan veri değerlendirme programından faydalanılarak kodlanmıştır. Kodlama yapılırken insan kaynakları yönetimi açısından son dönemlerde yaygın olarak kullanılan yetkinlikler insan kaynakları yönetici ve uzmanlarının bakış açısıyla burç özellikleri ile ilişkilendirilerek ortaya çıkartılmıştır. Bu konu ile ilgili yerli ve yabancı literatürde yapılmış bir çalışmaya rastlanmamış olması ve insan kaynakları yönetici ve uzmanlarının burçlara daha çok önem vermeye başladığının gözlemlenmiş olması nedeniyle bu çalışmanın önemli olduğu değerlendirilmektedir. Aynı zamanda insan kaynakları yönetici ve uzmanlarının burçlara yönelik tutum oluşturmalarında ve farkındalıklarının artmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the approaches of human resource (HR) managers towards horoscopes and to show the relationship of these approaches with the competencies used in human resources management (HRM). The universe is composed of the HR managers and specialists operating in Istanbul. The sample was selected from HR managers in Istanbul who can best represent research hypotheses. The data collection method in the study was carried out in two stages. These stages are consisted both of quantitative and qualitative research. In the quantitative research, questionnaires were used which consisted of research questions compiled according to the extensive research done in the scale and literature in order to measure the attitudes of HR managers to horoscopes and astrology, and the collected data were subjected to appropriate statistical analysis. In the qualitative research, the data obtained by discussing with the HR managers were coded by making use of the data evaluation program used especially in qualitative research methods. When coding is done, the competencies that have been widely used in terms of HRM have been revealed by associating with the characteristics of the bureaucracy from the viewpoint of the HR managers. It is considered that this work is important because it has not been observed in the literature on domestic and foreign literature and HR managers have started to pay more attention to zodiac signs. At the same time it is thought that HR managers will guide their attitudes toward the horoscopes and increase their awareness.