Halef selef bağlamında yönetici değişikliğinin hastane personeline etkisi
The impact of the manager change on hospital staff within the scope of successor and predecessor
  1. Tez No: 453236
  2. Yazar: KÜBRA AĞIRKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim Yönetimi, Değişime Direnç, Yönetici, Hastane, Change Management, Resistance to Change, Manager, Hospital
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yönetici değişikliği sonrasında personelin değişiklikten olumlu veya olumsuz olarak etkilenmesi günümüzde çoğu örgütte meydana gelen bir durumdur. Bu çalışmada halef selef bağlamında yönetici değişikliğinin hastane çalışanlarına etkisi incelenmektedir. Yönetici değişim sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi hastanelerde verilen sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramaması, çalışanların moral ve motivasyonlarının bozulmaması açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın evrenini Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları oluşturmaktadır. Hekim, hemşire, idari personel ve diğer çalışanların doldurduğu 324 anket toplanmıştır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından literatür taraması yapılarak geliştirilen Halef Selef Bağlamında Yönetici Değişikliğinin Hastane Personeline Etkisi anketi kullanılmıştır. Ankette demografik soruların dışında“gelen yöneticiye olumlu bakış”,“istikamet değişikliği düşüncesi”,“intibak problemi yaşanması”,“yönetici değişikliğinin tedirgin etmesi”,“çalışanlara olumsuz etkisi”,“iyi bir devir teslim beklentisi”,“yönetici değişiminin yeni bir hava katması”,“giden yöneticiye sadakat duyma”boyutlarını ölçen 41 ifade bulunmaktır. Araştırma sonuçlarına göre, boyutlardan“İyi bir devir teslim beklentisi”boyutunun en yüksek puanı aldığı (3.259), diğerlerinin ise 3'ün altında puan aldığı görülmektedir. Hastane çalışanları devir teslim sürecinin medeni bir şekilde yapılması gerektiği düşüncesini benimsemektedir. Hastane personelinin çalıştıkları kurumdan duydukları memnuniyet durumuna göre“yeni gelen yöneticiye olumlu bakış”,“istikamet değişikliği düşüncesi”,“iyi bir devir teslim beklentisi”ve“giden yöneticiye sadakat duyma”boyutları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Hastane çalışanlarının cinsiyetleri ile yeni gelen yöneticiye olumlu bakış algısı arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Çalışanlar yönetici değişikliğinin kuruma yeni bir hava kattığı düşüncesine bakış açıları yaş gruplarına göre farklılık göstermekte olup, yönetici değişikliğinin çalışanları tedirgin etmesi ve personelin intibak problemi yaşaması toplam hizmet sürelerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is commonly observed in many institutions that the change of manager might have negative or positive impacts on the staff following the change. This study investigates the impact of the manager change on hospital staff within the scope of successor and predecessor. The effective transition from old manager to new one is of great importance in that the healthcare services as well as the spirit and motivation of the staff are not interrupted at hospitals. The population of the study is constituted by the Süleyman Demirel University Research and Application Hospital staff. 324 survey sheets in total have been collected from doctors, nurses, administrative staff and other staff. The survey designed by conducting literature review to collect data by the researcher is called“The Impact of The Manager Change on Hospital Staff Wıthın the Scope of Successor and Predecessor”. The survey comprises 41 statements measuring“positive approach to new manager”,“the idea of route change”,“experiencing the adaptation challenges”,“uneasiness due to manager change”,“negative impact on the staff”,“a positive takeover expectation”,“positive atmosphere created by the change”and“loyalty to the old manager”other than demographic information. The results of the study demonstrate that“a positive takeover expectation”dimension has received the highest score (3.259) while all other dimensions have remained below 3. The hospital staff is of the opinion that the takeover should be maintained in a positive atmosphere.A significantdifferencehas beenfound upon comparing and contrasting the dimensions“loyalty tothe oldmanager”depending on the satisfaction level of the Hospital staff towards their institutions. Another significant difference has been found between the sexes of the hospital staff and positive approach to new manager. The idea that the new manager contributes to the atmosphere of the hospital differs among age groups while uneasiness due to change and adaptation challenges differ based on the total years of service among staff.