Türk misafirlerin gıda israfı tutumları üzerine beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma: Alanya örneği
A study on the atti̇tudes of Turki̇sh guests towards food waste i̇n fi̇ve-star hotel busi̇nesses: An example of Alanya
  1. Tez No: 453239
  2. Yazar: AYNUR İLYASOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AKGÜN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel ĠĢletmeleri, Açık Büfe, Gıda Ġsrafı, Gıda Ġsrafı Tutumları, Türk Misafirler, Demografik Karakteristikler ve KiĢisel Özellikler, Hotel Businesses, Open Buffet, Food Waste, Attitudes Towards Food Waste, Turkish Guests, Demographic Characteristics, Individual Features
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Gıda israfı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gündeminde olan önemli konular arasında yer almaktadır. Literatürdeki araştırmalar, gıda israfının ağırlama işletmelerinde, özellikle de tatil yörelerinde yüksek boyutta olduğunu ortaya koymaktadır. Otel işletmelerinde uygulanan çeşitli politikalar ve hizmet konseptleri gıda israfı boyutunu daha da artırmaktadır. Türkiye'nin önemli ekonomik dinamiklerinden biri olan turizm sektöründe yaşanan yüksek miktardaki gıda israfı, başta otel işletmeleri olmak üzere, yerel yönetimler ve ülke ekonomisine getirdiği ekonomik kayıpların yanı sıra, önemli oranda çevresel bozulmalara da yol açmaktadır. Turizm sektöründe gerçekleşen gıda israfının öncelikle tespit edilmesi, bireysel ve toplumsal bazda farkındalığın oluşturulması, hükümetler, ilgili sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler nezdinde gerekli çalışmaların yapılması ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması, gıda israfının önlenebilmesi adına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda, açık büfe servis sisteminde misafirlerin gıda israfı tutumlarını belirleyebilmek amacıyla, Antalya'nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde, Türk misafirlerin katılımıyla, bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırmada toplam 6 adet beş yıldızlı otelde konaklayan 323 misafirden anket yöntemiyle veriler elde edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda açık büfe sunumu yapan beş yıldızlı otellerde konaklayan Türk misafirlerin yüksek sayılabilecek düzeyde gıda israf tutumu sergilediği, misafirlerin demografik karakteristikleri ve kişisel özellikleri ile gıda israfı tutumları arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, konukların cinsiyetleri, medeni durumları ve yaşları ile gıda israfı tutumları arasında anlamlı ilişkiler mevcuttur. Ortaya çıkan anlamlı ilişkiler, mevcut literatürdeki veriler doğrultusunda açıklanmaya çalışılmış, elde edilen sonuçlar ilgili literatür ile karşılaştırılmış ve çeşitli öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Waste of food is one of the essential issues on the agenda of both developed and developing countries. Studies in the literature have reported waste of food to be widespread in hospitality businesses, particularly in holiday resorts. Various policies practised in hotel businesses, as well as their service concepts, contribute even more to this problem. Excessive waste of food observed in the tourism sector, one of the most important dynamisms of the economy of Turkey, causes environmental degradation in significant levels apart from damaging the country's economy and that of the local governments, mainly in hotel businesses. Therefore, it is essential that the dimensions of waste of food should first be determined before individual and social awareness can be raised about this issue. Furthermore, it is necessary that governments, non-governmental organisations and universities should carry out necessary studies and urgent precautions should be taken. In this way, it is hoped that significant contributions can be made towards preventing waste of food. With this in mind, a survey was conducted in the five-star hotels in Alanya, a town of Antalya, with the participation of Turkish guests in order to determine their attitudes towards waste of food in the open buffets of these hotels. Data were obtained from 323 guests staying in 6 different five-star hotels through an interview, with the quantitative methods being used for the survey. According to our study results, the Turkish guests staying in the five-star hotels exhibited high levels of extravagance as far as waste of food was concerned. Also, there was a significant relationship between the attitudes of the guests towards waste of food and their demographic features and individual properties. Our findings also showed that, there was a relationship of significance between waste of food and the gender, marital status, and age of the guests. These significant results have been explained in line with the data provided by the literature, and some suggestions have been provided for the issue of waste of food in this study.