Hastane çalışanlarının örgütsel adalet algılamalarının örgütsel motivasyon üzerine etkilerinin incelenmesi: Isparta il merkezi örneği
Hospital employees of investigation of the effect of organizational justice perception of organizational motivation: Isparta province example
  1. Tez No: 453258
  2. Yazar: SİNAN TARSUSLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KEKLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Motivasyon, Sağlık Çalışanları, Organizational Justice, Motivation, Health Care Workers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüz dünyasındaki teknolojik ilerlemeler, ekonomik ve sosyal alandaki değişimler ve yoğun rekabet şartları işletmeleri önemli ölçüde etkilemektedir. Haliyle bu değişimlerden fazlasıyla etkilenen örgütlerden biri de sağlık kuruluşlarıdır. Bu çalışma da hastane çalışanlarının örgütsel adalet algılarının örgütsel motivasyon üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç çerçevesinde Isparta ilinde bulunan kamu ve özel sektördeki hastanelerde çalışan 317 kişiye anket uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, faktör analizi, kruskal wallis testi, mann whitney u testi, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Anketten elde edilen verilere göre; motivasyonun yöneticilerle ilişkiler boyutu, örgütsel adaletin işlemsel ve etkileşimsel adalet boyutlarından pozitif yönde etkilenmektedir. Ayrıca motivasyonun ücret sistemi boyutu ile dağıtım adaleti arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yine motivasyon boyutlarından karar verme sürecinin, örgütsel adaletin bütün boyutlarından pozitif yönde etkilendiği belirlenmiştir. Son olarak motivasyon boyutlarından olan teşvik ve değerlendirme sistemi boyutunun da örgütsel adaletin bütün boyutlarından pozitif yönde etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological advances in today's world, economic and social changes in business conditions and intense competition are affected significantly. Naturally, one of the organizations affected by these changes are in health care facilities. This work was carried out to investigate the effects of hospital employees on organizational motivation perceptions of organizational justice. For this purpose Isparta working in hospitals in the public and private sectors in the province questionnaire was administered to 317 people. The data obtained through questionnaires were analyzed with SPSS 15.0 software. Data to evaluate the frequency, factor analysis, Kruskal Wallis test, Mann-Whitney U test, correlation and regression analysis were used. According to data obtained from the survey; relations manager with the size of the motivation is influenced positively the operational dimension of organizational justice and interactional justice. In addition to the fee system size it was found to be a significant relationship between motivation of distributive justice. Again, the motivation of the decision-making process size has been determined to be influenced in a positive direction in all aspects of organizational justice. Finally, encourage the size of motivation and evaluation system was reached at the conclusion that the size of the affected positively in all aspects of organizational justice.