Türkiye' de sosyal belediyecilik uygulamaları: Denizli Büyükşehir Belediyesi üzerinde bir inceleme
Social muni̇ci̇pali̇ty applications in Turkey: Denizli Municipality on an investigation
- Tez No: 453259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYDA ŞATAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Refah Devleti, Sosyal Belediyecilik, Sosyal Harcama, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Social Welfare State, Social Municipal, Social Spending, Denizli Metropolitan Municipality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
II. Dünya savaşı sonrası gelişen sosyal refah devleti anlayışı, toplumda risk teşkil eden kişi ve grupları (yaşlılar, engelliler, yoksullar) topluma kazandırmaya yönelik faaliyetleri ile ön plana çıkmıştır. Toplumun devamının sağlanması ve huzurlu bir ortam oluşabilmesi için devletler sürekli sosyal politikalar üretmek zorundadır. Bu politikaların yerelde uygulanma şekli olan sosyal belediyecilik, ise toplumun genellikle dışlanmış, yoksul ve hasta gruplarına yönelik; insanı ve genel manada toplumu merkeze alarak üretilen sosyal politikaların adıdır. Yoksul ve muhtaç olan kimselere yönelik yapılan aşevi, giyecek, gıda, ilaç, kırtasiye yardımları, yakacak yardımı, öğrencilere verilen burs gibi sosyal yardım merkezli faaliyetler, sosyal belediyeciliğin başlangıcını oluşturmakta ve her geçen gün yaygınlaştığı görülmektedir. Bu çerçevede ilgili uygulamaların incelenmesi, bu kavramın gelişiminin ve sorunlarının ortaya konulması gerekmektedir. Bu nedenle hazırlanan çalışmada sosyal belediyeciliğin teorik temellerini ortaya koymak üzere sosyal refah devletinin ortaya çıkışı, yerel yönetim kavramı açıklanmıştır ve Türkiye'de uygulanan sosyal belediyecilik faaliyetleri ve sosyal belediye harcamaları, örnek olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing social welfare state after World War II, people and groups that pose a risk society (theelderly, disabled, poor) has come to the fore with activities aimed at reintegration. Ensuring the continuation of society and the statefor the formation of a peaceful environment is difficultt oconsistently produce social policies. Social municipality with the way the local of this policy, and society often excluded, for the poor and patients; human and community center in general terms, taking the name of social policies produced. It made for people who have poor and needy soup kitchen, clothing, food, medicine, stationery, fuel assistance, welfare-based activities such as scholar ships granted tostudents, to creat etheinitial social municipality and is seen as widespread with each passingday. Determination of related application in this context, it should be disclosedand problems of development of this concept. Therefore, the study of social municipality's social welfare state, theemer gence of to demonstrate the the oretical foundations, explained the concept of local government and applied social municipal activities and social municipal expenditures in Turkey, for example, Denizli Municipality is analyzed.