Otel çalışanlarının beş faktör kişilik özellikleri ile sendika algıları arasındaki ilişkiler: Kemer bölgesi örneği
The relationships between five-factor personality traits and trade union perceptions of hotel employees: The sample of Kemer region
  1. Tez No: 453260
  2. Yazar: İSA DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AKGÜN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Trade Unions, Hotel Establishments, Five Factors Personality Traits, Trade Union Perception
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Her insanın genetik etkilere ilaveten başka birçok faktörden etkilenerek oluşan kişilik yapısı, bireye ait özel nitelikler taşımakta ve tercihleri kişilik yapılarına göre değişkenlikler gösterebilmektedir. İlk insandan beri bireylerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için bir takım işlerde çalıştıkları ve bu işlere de kişiliklerini yansıttıkları bilinmektedir. İnsan hayatının her alanına yansıyan kişilik özelliklerinden kaynaklanan etkiler, çalışma ilişkilerine de yansıyarak örgüt içerisindeki birey ve grup davranışlarını etkilemektedir. Sanayi Devriminin ortaya çıkarmış olduğu yeni çalışma ilişkilerinin önemli bir sonucu olan işçi sendikaları, özde emek ve sermaye arasındaki mücadeleden doğmuş, emeğin sermaye karşısındaki haklarının savunucusu misyonunu üstlenmek gayesiyle kurulmuştur. Dünya'da meydana gelen sendikal gelişmelerin paralelinde Türkiye turizm sektöründe de 1946'lı yıllardan itibaren sendikal hareket gelişimine başlamıştır. Konaklama işletmelerinde çalışanların içinde bulundukları ekonomik ve sosyal koşullar, karşılaştıkları gelir adaletsizliği, düşük ücret gibi olumsuzluklar sendikaları ihtiyaç haline getirmiş ve sendikal mücadeleye ortam oluşturmuştur. Ancak sendikalara yönelik algılar, çalışanların bu örgütlere destek vermeleri açısından kritik bir öneme sahiptir. Çalışanların sendikalara yönelik algılarında ve tutumlarında kişilik özelliklerinin etkisinin olup olmadığı önemli bir sorudur. Bu çalışmada bu soruya cevap verebilmek amaçlanmış, konaklama işletmeleri çalışanlarının sendika algıları ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden istifade edilerek, Antalya ilinin Kemer bölgesinde bulunan 18 adet beş yıldızlı otelden anket tekniği ile veri toplanmıştır. 418 katılımcıdan elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda; otel çalışanlarının sendikalara yönelik algıları, beş faktör kişilik özellikleri belirlenmiş ve çalışanların sendika algılarıyla hem kişilik özellikleri hem de bazı demografik karakteristikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu ortaya çıkarılmıştır. Anahtar Kelimeler : Sendikalar, Otel İşletmeleri, Beş Faktör Kişilik Özellikleri,Sendika Algısı.
Özet (Çeviri)
Each person's personality, formed by genetic factors in addition to the many other factors, has idiosyncratic characteristics and personal preferences may vary depending on the specific personality traits. It is well known that, dating back to the very first human ever lived, individuals have worked in certain jobs and carried out certain tasks to be able to survive and reflected their personalities on these tasks. The effects of such personal traits reflected in all parts of human life are also reflected in work relations and make an impact on the individual and group behaviors within an organization. Trade unions, an important product of the new labor relations brought out by the Industrial Revolution were created essentially by the struggle between labor and capital, and were established with the mission of defending the rights of labor against the capital. Following the developments in unions around the world, after 1946, the union movement gained momentum in the Turkish tourism sector as well. The poor economic and social conditions of the workers, the negative factors such as unfair distribution of income, and low pay in the hospitality businesses have created the urgent need for unions and laid the groundwork for union struggle. However, workers' perceptions of unions are crucial for their lending support to these organizations. Whether or not workers' perceptions of and attitudes toward unions are affected by their personality traits is an important question. This study aims to answer this question, and analyzes the relationship between hospitality workers perceptions of unions and their personality traits. By employing quantitative methodology, the data were collected through survey technique from 18 five-star hotels in the Kemer region of Antalya province. Based on the analysis of the data obtained from 418 participants, the perceptions of hotel employees about trade unions, and their five-factor personality traits were determined, and perception of trade unions was found to correlate statistically significantly with both personality traits and some demographic characteristics.