Pers ordu teşkilatı, MÖ. 6.-4. yüzyıl
Persian army organization, 6.-4. century bc
  1. Tez No: 453267
  2. Yazar: MUZAFFER DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Persler, Askeri Teşkilat, Eğitim, Hiyerarşi, İkmal Hizmeti, Teçhizatlar, Yardımcı Kuvvetler, Persians, Military Organization, Training, Hierarchy, Supply Services, Equipments, Auxiliary Forces
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Persler, M.Ö. 6. yüzyılın ikinci yarısından sonra hızlı bir şekilde genişleme dönemine girmiştir. Sınırların geniş olması imparatorluğun askeri ve idari açıdan iyi bir teşkilata sahip olmasını gerektirmiştir. Pers kralları, iç ve dış politikada güçlü olmak için ordularını daima dinç tutmaya çalışmıştır. Bu hususta çocuklarına küçük yaşlardan itibaren askeri eğitim aldırmışlardır. Çocuklar eğitimleri sırasında komuta ve hiyerarşik düzene alıştırılmıştır. Pers imparatorluğu, farklı yollarla ordularına asker temin etmiştir. Bunlardan en dikkat çekeni tımar usulüdür. Sayısal bakımdan oldukça fazla olan askerlerin finansmanı ise genellikle satraplıklardan gelen vergilerden karşılanmıştır. İmparatorluk yöneticileri sefere giden bir askerin her türlü ihtiyacını karşılamıştır. Bunun için öncelikle profesyonel bir ikmal teşkilatı kurmuşlardır. Kral yolu bu sistemin temelini oluşturmuştur. Bu yollar üzerinde stratejik yerlere konuşlandırılan garnizonlar imparatorluğu iç ve dış müdahalelere karşı koruma altına almıştır. Askerler basit teçhizatlara sahiptir. Askerler savaş esasında rahat hareket edebilmek için uygun elbiseler giymişlerdir. Mızrak, ok-yay, kalkan Pers askerlerinin ana silahlarıdır. Yukarıda bahsedilen unsurları iyi bir şekilde harmanlayan Persler, böylece askerlerini birer savaşçı olarak kullanabilir hale getirmiştir. Ardından onları yetenek veya toplumsal statülerine göre piyade ve süvari düzeninde sınıflandırmışlardır. Ordunun bel kemiğini Persler oluşturmuş, aynı zamanda satraplık birlikleri, Sakalar ve Yunanlar başta olmak üzere yardımcı kuvvetler de Pers ordu teşkilatında yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the second half of the 6th century BC, the Persians quickly entered a period of expansion. The widening of the borders necessitated that the Persian empire have to a good military and administrative. Persian kings have always tried to keep their armies vigorous to be stronger in the domestic and foreign policy. In this respect, their children received military training since early ages. The children found out to command and hierarchical layout during the training. The Persian empire provided soldiers to their armies in different ways. The most remarkable of these is the“fief method”. The financing of troops in the army which very much in numerical was usually provided by satrapies tax. The imperial rulers provided all kinds of needs for a soldier who went to the campaign. For this, they firstly established a professional supply organization. The Royal Road was the basis of this system. The garrisons that strategically located on these roads, protected the empire against internal and external interventions. The soldiers have simple equipment. The soldiers dressed according to fight to freely move during the fight. The main weapons of Persian soldiers were spear, arrow-bow, shield. The Persians made their soldiers a great warrior via use the elements mentioned above. Then Persian rulers classified them in infantry and cavalry according to talent or social status. Persians formed the backbone of the army, but also the auxiliary forces such as satrapy forces, Sakes and Greeks took part in the Persian army.