Türkiye'de yurt içi sağlık personeli hareketliliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of domestic health personnel mobility in turkey
- Tez No: 453283
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: göç, yurt içi hareketlilik, sağlık personeli, immigration, domestic mobility, health personnel
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Belirli nedenlerden dolayı sağlık personelinin bir bölgeden diğerine veya kamu-özel hastane arasındaki geçişlerinin meydana getirdiği hareketlilik yapılan çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada sağlık personelinin yurt içi hareketliliğinin nedenlerinin itici-çekici güçler yaklaşımı çerçevesinde belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Türkiye'de konuya ilişkin yeterli sayıda çalışma bulunmaması bakımından önem arz etmektedir. Uygulamada hareketliliğe neden olan itici ve çekici faktörlerin neler olup olmadığına, sağlık çalışanlarının kamudan özele geçiş nedenlerine dair analizler yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; İstanbul, Sakarya ve Isparta illerinde bulunan kamu, üniversite ve özel hastanelerin çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması yapılarak geliştirilen“Türkiye'de yurt içi sağlık personeli hareketliliğinin değerlendirilmesi”anketi kullanılmıştır. Ankette genel olarak, hareketliliğe neden olan itici ve çekici güçlerin neler olduğu ile ilgili sorular bulunmaktadır. Ayrıca sağlık personelini“kamudan özele iten unsurların”neler olduğunu ölçmeye yönelik ifadeler yer almaktadır. Araştırmanın sonucunda; katılımcıların yurt içi hareketliliğe neden olan itici güçlerden en fazla katılım gösterdiği konunun;“güvenlik problemleri”ve“şehrin ekonomik durumu”boyutu olduğu, en az katılım gösterdiği itici gücün ise,“mesleki ve siyasi baskı”boyutu olduğu bulunmuştur. Sağlık personelinin bir yerden başka bir yere göçünü cazip hale getiren ve en yüksek katılımın olduğu çekici güçlerin ise,“eş durumu”ve“ekonomik faktörler”olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımın en az olduğu çekici gücün ise“özel sektörün cazibesi”olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of specific reasons, mobility that medical personnel occurs transitions between public-private hospital or from one region to others forms topic of study that is done and it is aimed that reasons of domestic mobility of medical personnel are pointed out in the perspective of approach of impulsive-attractive forces. This study is significant because there is not enough study about this topic in Turkey. Impulsive and attractive factors that cause mobility and analysis aimed at reasons of health personnel about transition from public to private are done in application. People that work in public, university and private hospitals in İstanbul, Sakarya and Isparta form the study field. The survey of evaluation of domestic health personnel mobility in Turkey that develop by doing literature screening is used as collecting data material. Questions about what impulsive attractive forces that cause mobility can be is asked in the survey. Also, there are expressions that reason what health personnel push from public to private. In the result of this research, topic from impulsive forces that most of participants show participation that causes domestic mobility is“security problems”and“economical situation of the city”. Impulsive force that participation is showed the less is“occupational and political pressure”. Attractive force that enables medical personal to do immigration from one region to another and has the highest participation“partner situation”and economical factors. It is determined that attractive forces that has the less participation is“attractiveness of private sector”.