Konya Derebucak ilçesi ve çevresi ağızları dil özellikleri (İnceleme-metin-sözlük)
Konya-Derebucak around town language features in sets, master thesis
  1. Tez No: 453284
  2. Yazar: NURAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALAT DİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Derebucak, Anadolu, Ağız, Fonetik, Morfolojik, Derebucak, Anatolia, Dialect, Phonetic, Morphological
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 415
Özet
Yapılan bu çalışma Konya Derebucak ilçesi ve Çevresi Ağızları Dil Özelliklerini temel almaktadır. Derebucak ilçesinin ağız özelliklerinin tespiti için ilçe merkezi, köy ve kasabalarından derlemeler yapılmıştır. Derlediğimiz dil malzemelerini transkribe ederken, Türk Dil Kurumu tarafından tavsiye edilen transkrip sisteminini esas aldık. Tez,“Giriş”,“İnceleme”,“Metin”ve“Sözlük”kısmından oluşmaktadır. Ses bilgisi, şekil bilgisi ve sözlük çalışmalarının sonucunda Derebucak ilçesi ve çevresi ağzının özelliklerini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study Derebucak district of Konya and the environment is based on the language Dialects Properties. Collections from town centre and villages were arranged to determine the dialect characteristics of the town. While we were transcribing compiled language materials, we based on the transcript system which was advised by The Turkish Language.The thesis consists of“Introduction”,“Research”and“Texts”sections. We tried to explain the dialect characteristics of Derebucak district and environmentin the search of phonetics, morphology and dictionary studies that we arranged in our texts.