Yetenek yönetiminin işten ayrılma niyeti ve örgütsel çekicilik üzerine etkisinde iş tatmininin aracılık rolü: Akademisyenler üzerine bir araştırma
The intermediary role of job satisfaction on the effect of talent management on turnover i̇ntention and organizational attraction: A study on academics
- Tez No: 453292
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek yönetimi, iş tatmini, işten ayrılma, örgütsel çekicilik, lojistik regresyon, yapay sinir ağları, Talent management, job satisfaction, organizational atraction, turnover intention, Artificial Neural Networks, logistic regression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
İşletmelerin uzun vadede hayatlarını devam ettirebilmelerinin temel dinamiği sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde etmeleridir. Sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde etme yolunda en gerekli etkenlerden biri de insan kaynağıdır. İşletmelerin rekabet avantajı elde etmeleri için çalışanlarıyla uyumlu yönetim anlayışında olmaları gerekmektedir. Çalışanları tarafından benimsenmeyen işletmelerin ömrü de uzun olmamaktadır. İşletmeler çalışanların bu motivasyonunu sağlamak adına çeşitli faaaliyet ve yöntemler kullanmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, çalışanların beklentilerine ve vasıf düzeyine uygun yönetim anlayışı olarak ifade edilen yetenek yönetiminin çalışanlara katkısının incelenmesidir. Yetenek yönetimi uygulamalarının, çalışanlardaki işten ayrılma niyeti ve örgütlerini çekici bulmalarına etkisinin iş tatmini ara faktörü de göz önünde bulundurularak ortaya konulmasıdır. Akademisyenlerden elde edilen veriler üzerinde 'korelasyon', 'regresyon' ve 'yapısal eşitlik modeli' analizlerinden faydalanılarak değişkenler arasındaki ilişki ve etki düzeyleri ortaya konulmuştur. Önerilen modele ait hipotezlerden doğrulananlar, sonuç modeli ortaya çıkarmıştır. Bu analiz ve yöntemlerin farklı veri setlerine verdikleri tepkiler karşılaştırılarak, yetenek yönetimi ile hem örgütsel çekicilik hem de işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki ve bu ilişkilerdeki iş tatmininin aracılık rolü ortaya çıkarılmıştır. Yapay öğrenme yöntemlerinden 'Yapay Sinir Ağları' ve 'Lojistik Regresyon' metotları kullanılarak tahmin etme çalışmaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda, doğru uygulamalarıyla hayata geçirilen yetenek yönetimi ile birlikte, çalışanlarında iş tatminini de oluşturabilen organizasyonların sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü elde edebilecekleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Basic dynamic of being able to resume their lives in the long run, businesses are to achieve sustainable competitive advantage. Human resources is one of the most essential factor by the way to achieve sustainable competitive advantage. Businesses are required to attain the consistent management approach for its employees in order to achieve sustainable competitive advantage. If businesses do not be internalized by the employees, their life will not be too long. They can use various methods and activities in order to ensure employee motivation. The purpose of this study is to examine the contribution of talent management to employees, which is defined to appropriate management approach for employees. This study purpose is to expose how talent management practices would affect turnover intention of employees and the impact of organizational attractiveness by considering the intermediate factor of job satisfaction. By utilizing 'correlation', 'regression' and 'structural equation model' analysis, relationship between the variables and the level of impact has revealed using the data obtained on academics. The confirmed hypothesis of the proposed model has brought result model. Comparing the response to different data sets of these analysis and methods, the relationship between talent management and organizational attractiveness as well as turnover intention has exposed by considering the mediator role of job satisfaction. Among to artificial learning methods, 'Artificial Neural Networks' and 'Logistic Regression' methods have been utilized for estimation. As a result of this study, it is shown that along with the correct applications of talent management, organizations that can create job satisfaction of employees have emerged a sustainable competitive advantage.