Cumhuriyet Dönemi Türk sinemasında emek kavramı, sendikal hareketler ve işçi temalarının işlenişi
The handling of the labour and labour concept, trade union movement at Turkish cinema of Republic History
- Tez No: 453295
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Performing and Visual Arts, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Sinema, ĠĢçi, ĠĢsizlik, Emek, Sendika, ĠĢçi Filmleri, Turkish Cinema, Cinema, Job, Worker, Unemployment, Labor, Union, Workers Movies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada; sinema-toplum-toplumsal olaylar ilişkisi, sinemanın toplumu ne şekilde etkilediği ya da toplumun sinemadan ne şekilde etkilendiği, bütün bu etkileşimler sonucunda Cumhuriyet tarihi sinemamızda dönemler halinde toplumsal olayların sinemaya nasıl yansıdığı/yansıtıldığı ve esas konumuz olan Cumhuriyet tarihi Türk Sinemasında dönemler halinde emek kavramının işlenişi; emek kavramının, işçi sınıfının ve işsizliğin sinemaya nasıl yansıtıldığı incelenmektedir. Kısacası Türk sinemasının aynasında cumhuriyet dönemimizdeki emek kavramı ve işçi sınıfının işlenişini, işsizliğe yapılan vurguları, sinemanın toplum hayatındaki yeri, bu yerin emek boyutunu ele alışı bu çalışmanın temel özneleridir. Bu bağlamda öncelikle Türk sinema tarihi araştırılmış; sinemanın ülkemizde doğuşu, gelişimi, sosyal-siyasi ve politik konjonktürle etkileşimi, ulusal ve sektörel finansal krizlerin, sansür mekanizmasının sinema sektörüne etkileri ele alınmıştır. Bütün bu araştırmalarda döneme ışık tutan yazılı ve basılı kaynakların yanı sıra belgeseller ve 70'e yakın Türk sineması örneği araştırmanın temel kaynaklarını teşkil etmiştir. Çalışma sonunda Türk sinemasının, özellikle 60'lı yıllara kadar, ana teması yukarıda bahsettiğimiz temel öznelerimiz olan filmler üretemediği görülmüş, bunun sebeplerine çalışmamızda vurgular yapılmıştır. 1960 sonrası üretilen filmlerde ise temalarımızı kullanan filmlerin sayısının tek basamaklı rakamlarla ifade edilebilecek kadar az olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the cinema-society-socail events' relations, how social conditions and events affect the cinema and the extent to which all of them is conveyed to the screen, the handling of the labour concept at Turkish Cinema of Republic History as periods that is main plot, how labour grade and unemployment is coveyed to the cinema. In brief, the labour concept and the handling of the labour grade in the mirror of Turkish cinema during our Republic period, emphasises on the unemployments, the place of cinema in social life, the handling of the labour dimension of the place are the main subjects of the research. At first in this context, the history of Turkish cinema has been researced, the birth and the development, the interaction with social-political conjoncture of the cinema, the effects to the cinema sector of the national and sectoral financial crises, censor mechanism has been handled. In all research, the documentaries besides written and printed documents and the samples approximately 70 Turkish cinema contitute of main sources of the research. At the end of this study, it is seen that Turkish cinema couldn't produce the films with basic subjects we have mentioned about main theme above until 60's, it is emphasized on the causes. It was concluded that among the films produced after the year 1960, the number of the using our themes was so low that could be stated only one-digit number.