Giyim ürünlerinin satın alınmasında kişilik renklerinin etkisi
The impact of personal compatible colors in the process of purchase of clothing product
- Tez No: 453309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Giyim, Tüketici Satın Alma Davranışı, Kişilik, Kişilik Renkleri, Clothing, Consumer Buying Behavior, Personality, Personal Compatible Colors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tüketici satın alma davranışlarının analiz edilmesi, etkili pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanabilmesi için önem arz etmektedir. Tüketici satın alma davranışı oldukça karmaşık bir süreçtir. Satın alma eylemini gerçekleştirirken tüketici, birçok iç ve dış etkenin etkisi altında kalarak kararlarını alır. Tüketici satın alma davranışı kişisel, psikolojik, sosyal ve kültürel faktörlerden etkilenmektedir. Tüketiciler farklı kişilik özelliklerine sahip oldukları için farklı satın alma davranışı gösterebilirler. Geçmişten günümüze bir analiz yapıldığında insanların temelde dört farklı insan tipine ayrıldığı görülmektedir. Bu dört farklı kişilik, renklerle simgelenerek kişilik renkleri olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışma, giyim ürünlerinin satın alınmasında kişilik renklerinin etkisinin olup olmadığını incelemek adına gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümü giyim ve tüketici satın alma davranışının açıklanması, ikinci bölümü kişilik, kişilik renklerinin tanımlanması ve etkilerinin değerlendirilmesi şeklindedir. Üçüncü bölüm ise, birbirinden farklı demografik özelliklere sahip tüketicilere anket uygulaması yapılarak kişilik renkleri belirlenerek, giyim ürünü satın alma davranışlarının gözlem formuna kaydedilmesi, hipotezlerin test edilmesi ve yorumlanması şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Analysis of consumer buying behavior is important for the development and implementation of effective marketing strategy. Consumer buying behavior is a very complex process. Consumer takes decisions under the influence of many internal and external factors while making purchase decisions. Consumer buying behavior is affected by personal, psychological, social and cultural factors. Consumers can show different buying behaviors since they have different personality traits. It is observed that people are separated into four different human types according to the researches from past to present. The four different personalities are classified according to their personal compatible colors corresponding to some icons. In this study, whether personal compatible colors affect on consumers or not has been discussed in the process of purchasing clothing. The first part of this study has been explained about analysis of clothing and consumer buying behavior. The second part has focused on personality and identifying and evaluation of the effects on personal compatible colors. Finally, their personal compatible colors has determined by conducting a survey of consumers who have different properties from each other demographic. Then, the survey results have been recorded in the observation forms and provided by testing the hypothesis and interpreting.