Banka şube yöneticilerinin demografik özelliklerinin şube performansına etkisi: Denizli örneği
The effects of demographical characteristic of branch bank administrators on branch performance: Denizli case
  1. Tez No: 453310
  2. Yazar: ÖZKAN ÇITAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAYE ATİLLA GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Yönetimi, Yönetici Özellikleri, Performans, Faiz Dışı Gelir Gider, Bank Management, Admin features, Performance, Non-Interest Income and Expense
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bankalar; yöneticileri, çalışanları, çalışma sistemleri, fiziksel ortamları ile piyasaya yön veren yapılardır. Son dönemde teknolojik gelişmelerle beraber operasyonel personel sayısını azaltmakta olan bankalar, pazarlama ve yönetici personel istihdamına öncelik vermektedir. Teknolojinin gelişimine paralel olarak, banka personel sayısı azalacak olsa da iyi yetişmiş, başarılı yöneticilere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, Denizli Bölgesinde faaliyet gösteren 5 farklı bankada çalışan, toplam 188 banka şube müdürünün, yaşının, tecrübesinin, eğitim seviyesinin, cinsiyetinin, yurt dışı tecrübesinin, sosyal medya okuryazarlığının, çocuk sayısının, kurum içi eğitim gün sayısı ve fiziksel faaliyetlerde bulunmaları gibi özelliklerinin performansa katkısı araştırılmıştır. Performansı ölçmek için bağımlı değişken olarak her bir banka şubesinin FDGG (Faiz Dışı Gelir Gider) rasyosu kabul edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, bankaların genel özellikleri ve Aralık 2014 itibariyle tablolar halinde güncel verileri verilmiş ve yorumlanmıştır. İkinci bölümde, performans ve banka yöneticisinin özellikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise banka müdürünün özellikleriyle FDGG arasındaki ilişki diskriminant analiz modeliyle araştırılmıştır. Analiz sonrasında aralarında ilişki olan verilere lojistik regresyon modeli uygulanmış ve banka yöneticilerinin özelliklerinin FDGG'ye etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda banka müdürlerinin eğitim seviyesi, kıdemi, cinsiyeti, yurt dışı tecrübesi, sosyal medya okuryazarlığı oranı, çocuk sayısı, kurum içi aldıkları eğitim gün sayısı ve fiziksel faaliyetlerde bulunma alışkanlıklarıyla banka performansı arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna göre kurum içi eğitim gün sayısı fazla olan, yüksek kıdeme sahip, eğitim seviyesi ve tecrübesi yüksek olan banka müdürlerinin çalıştıkları bankalar başarılı ve kar eden şubelerdir; sosyal medyada fazla zaman harcayan ve erkek yöneticilerin müdürlüğünü yaptığı banka şubeleri ise genellikle başarısız veya düşük karlılıkla çalışan şubeler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Banks; managers, workers, working systems, market structures that shape the physical environment. Banks, which reduces the number of operational staff together with the recent technological advances, marketing and management personnel to give priority to employment. In parallel to the development of technology, even though the bank will reduce the number of staff, well educated, successful managers are needed. In this study, the Denizli region in five different banks in total 188 banks branch manager, of age, of experience, level of education, gender, foreign experience of, the social media literacy, the number of children, the performance contribution of features such as in-house to make the number of days of training and sports were investigated. The dependent variable to measure the performance of each bank branch FDGG (Non- Interest Income and Expenses) ratio was adopted. In the first part of the study, the overall characteristics of the bank and given current data into the table in December 2014 and has been reviewed. The second chapter focuses on the performance and characteristics of the bank manager. In the third chapter of the characteristics of the bank manager, has investigated whether the relationship between FDGG on the discriminant analysis model before. The characteristics of a logistic regression model to the data related to bank managers, FDGG influence had been investigated. As a result, the education level of the bank manager, seniority, gender, overseas experience, the rate of using social media, number of children, the house received their training days and number of sport habits bank performance is determined that the relationship between. Accordingly, the greater the number of in-house training day, with high seniority, banks are working with the bank manager of the high level of education and experience who are successful branches and snow. spend more time on social media, and is the director of male managers are usually made by bank branches branch employees fail or low profitability