İnsan kaynakları yönetimi bağlamında sağlık kurumlarında kalite yönetim algısının karşılaştırılması: Irak-Türkiye örneği
Comparison of quality management in healthcare organizations in the context of human resources management: Example of Irak-Turkey
  1. Tez No: 453350
  2. Yazar: FIRAS IMAD ALI AL SHUBAKIE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeleri, Human Resources Management, Total Quality Management, Helath Care Organizations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sağlık kuruluşları, kalite iyileştirme amacıyla dünyanın birçok bölgesinde hastanelerde Toplam Kalite Yönetiminin (TKY) uygulanmasını sağlamaya çalışmaktadır. Sağlık çalışanlarının Toplam Kalite Yönetimi konusundaki algılarının değerlendirilmesi, Toplam Kalite Yönetimi sürecinin dizaynı, uygulanması ve değerlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye-Isparta Devlet Hastanesi ve Irak-Samarra Devlet hastanelerinde çalışan sağlık personelinin İnsan Kaynakları Açısından Toplam Kalite Yönetimine ilişkin algılarını değerlendirmektir. Bu bilginin hastanelerdeki Toplam Kalite Yönetim sürecinin dizaynı, uygulanması ve yapılacak değişiklikler için faydalı olması beklenmektedir. Araştırmada anket yöntemi ile elde edilen veriler güvenirlilik testine tabi tutularak verilen cevapların güvenirliliği test edilmiştir. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, çalışmaya katılanların demografik bilgilerini içermekte, ikinci bölüm ise Toplam Kalite Yönetimi'nin planlanması, uygulanması ve başarıya ulaşması ile ilgili 25 ifadeden oluşmaktadır. Aynı zamanda frekans dağılımlarında görüleceği gibi değişkenlere verilen cevaplar da yüksek ortalamalara sahiptir. Ancak Isparta Devlet Hastanesi çalışanlarının her soruda daha yüksek ortalamalara sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Healthcare organizations in many parts of the world intend to implement the Toplam Quality Management for purposes of enhancing the quality they offer at their hospitals. Developing positive understanding towards Toplam Quality Management among healthcare professionals might help the design, implementation and evaluation of the Toplam Quality Management. The objective of this study is to evaluate the perceptions of healthcare professionals working at Isparta, Turkey Public Hospital and Samarra, Iraq Public Hospital towards Toplam Quality Management in terms of Human Resources. The outcomes of the study are expected to help design and implementation of management process as well as possible modifications improve. The reliability of the data obtained via interview method has been tested through reliability tests. The interview involves two parts. First part comprises the demographic info of those who have taken part in the interview while second part involves 25 statements on planning, implementation and achievement of Toplam Quality Management. The responses to variables hold quite high averages as can be inferred from frequency variances. However, it has been found that professionals at Isparta Public Hospital displayed higher averages in each question.