Örgüt kültürü ile mükemmeliyetçilik arasındaki ilişki: Alanya bölgesi beş yıldızlı otel işletmelerinin mutfak departmanında çalışanlar üzerine bir araştırma
The relationship between organizational culture and perfectionism: A study on the employees in the kitchen department on a five star hotel in the Alanya region
- Tez No: 453369
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİRE KARABEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, Mükemmeliyetçilik, Otel işletmeleri, Mutfak, Organizational Culture, Perfectionism, Hotel Business, Culinary
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Otel işletmelerinde sunulan hizmetlerin en önemli bölümünü mutfak hizmeti oluşturmaktadır. Otelin oda gelirlerinden sonra en büyük geliri yiyecek içecek bölümünün elde etmesi mutfağın otel için önemini kaçınılmaz hale getirmektedir. Aynı zamanda yeme içme ihtiyacı karşılanılması gereken bir zorunluluktur. Bir işletmede her türlü servis çok iyi olsa da, yemekleri kötü olan bir işletmenin müşterilerini memnun etmesi çok zordur. Bu bağlamda bir otel işletmesinde konuğun istediği standartta, kalitede yeme içme hizmeti alması otel işletmesinde mutfak çalışanlarının mükemmeliyetçi tutumlarına bağlı olduğu öngörülmektedir. Ayrıca, bir otel işletmesinin mücadele ve rekabet ortamında, ekonomik açıdan ayakta kalmasında, rekabet üstünlüğü sağlamasında ve sunulan hizmetin kaliteli ve etkileyici olmasında örgüt kültürü önemli bir paya sahip olduğu düşünülmektedir. Bu noktadan hareket ederek araştırma, Alanya bölgesi otel işletmelerinin mutfak departmanındaki çalışanlar üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, örgüt kültürü ile mükemmeliyetçilik arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada, Alanya bölgesindeki beş yıldızlı otel işletmelerinde mutfak departmanında çalışan 314 işgörene ulaşılmıştır. Katılımcılardan Denison ve Mishra (1995) tarafından geliştirilen“Örgüt Kültürü Ölçeği”ve Hewitt ve Flett (1990) tarafından geliştirilen“Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS programı ile analize tabi tutulmuştur. Yapılan Korelasyon Analizleri sonucunda örgüt kültürü boyutları ile mükemmeliyetçilik boyutları arasında pozitif yönlü ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulan hipotezlere ilişkin yapılan hipotez testleri sonucunda çalışanların örgüt kültürü algılarının mükemmeliyetçilik tutumları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ancak değişkenler arasındaki etkileşimin düşük seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culinary service constitutes the most important part of the services offered in the hotel industry. That hotels gain the second largest revenue from the food and beverage department after the room revenue shows the importance of the kitchen for a hotel. At the same time eating and drinking needs is a must to be met. Even though all the services are very good in a business, it is very difficult to satisfy its customers if the food of the business is bad In this context, it is envisaged that the guests could receive the food and beverage services in a standard and quality that they wished in a hotel business depends on perfectionist attitude of the kitchen team. Also, in a hotel business it is considered that the organizational culture has a significant share in the economic survival of the hotel business, in providing a competitive advantage in this hard struggle and competitive environment and in offering a guality and impressive services. Because of these reasons, this study was carried on the staff working in the hotel kitchens in Alanya district. The purpose of this study was to determine whether there is a relationship between perfectionism and organizational culture. In this study, 314 employees were reached who work in the kitchen department in five-star hotels in Alanya district. The data were collected from the participants by using“Organizational Culture Inventory”developed by Denison and Mishra (1995) and“Multi dimensional Perfectionism Scale”developed by Hewittand Flett(1990).. The collected data were subjected to analysis using the SPSS program. The results of the correlation analysis made helped us to find that there are positive relationship between organizational culture dimensions and perfectionism dimensions. The results of the hypothesis tests which were conducted on hypotheses formed for the purpose of research showed that the employees' perception of organizational culture have positive effect on their attitude of perfectionism but the results also showed that the level of interaction between variables is low.