Antalya'nın medikal turizm potansiyeli ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri
Medical tourism potential of Antalya and solution offers for its improvement
- Tez No: 453370
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER LÜTFİ ANTALYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Health Care Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, medikal turizm, antalya, alternatif turizm, Health tourism, medical tourism, antalya, alternative tourism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Turizm sektörü ülkemizde ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Son yıllarda turizm faaliyetini dört mevsime yaymak ve özellikle kış aylarında ortaya çıkan atıl kapasiteyi değerlendirmek amacıyla alternatif turizm türleri geliştirmek ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Türkiye coğrafi konumu, iklimi, termal kaynakları, doğal güzellikleri, kaliteli tıp personeli ve yüksek teknoloji kullanan aletlere sahip hastaneleri ile sağlık turizmi için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu özellikler nedeniyle son yıllarda gelişmekte olan alternatif turizm türleri içinde sağlık turizmi ilk sıralarda yer almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye'de yeni gelişmekte olan ve dünyada yaygınlık kazanmaya başlayan sağlık turizminin Antalya'daki durumunun irdelenmesi ve ülke için alternatif gelir kaynağı yaratabilecek bir turizm türü olarak medikal turizmin Antalya'da mevcut potansiyelini ve gelişme olanaklarını araştırmaktır. Konuya ilişkin olarak; Antalya'da faaliyet gösteren özel hastanelere yönelik anket uygulanarak bu hastanelerin medikal turizme olan ilgisi ve medikal turizm potansiyelleri belirlenmeye çalışılmıştır. Anket sonuçlarından yola çıkarak Antalya'nın ileri gelen medikal turizm paydaşları ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve Antalya'nın medikal turizm konusundaki durumu, avantaj ve dezavantajları ve geleceğe dönük olarak oluşabilecek fırsatlar ve tehditler betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Antalya'nın medikal turizm potansiyeli konusunda yeterli altyapıya sahip ve paydaşlarının farkındalığının yüksek olduğu ancak medikal turizm konusunda tam yetkili bir otoritenin olmaması ve toplu hareket etme konusunda yönetişim eksikliği nedeniyle bazı problemlerin çözüme kavuşamadığı bulgularına ulaşılmıştır. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı'nın yönetişim konusunu düzenleyerek il bazında bir sağlık turizm konseyi kurulması için öncülük etmesi mevcut problemlerin çözülmesinde ve Antalya'nın var olan medikal turizm potansiyelini geliştirmesinde etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Tourism sector contributes significantly to national economy in our country. In recent years, the need to develop kinds of alternative tourism has emerged in order to extend tourism activities into four seasons and benefit from the idle capacity arising particularly in winter months. Turkey has a great potential for health tourism with its geographical location, climate, thermal sources, natural beauties, and hospitals employing qualified medical personnel and hi-tech devices. Thanks to these properties, health tourism ranks almost first among the kinds of alternative tourism which have been thriving in recent years. The main purpose of this study is to examine the state of health tourism, which has been thriving recently and becoming common in the world, and to investigate its current potential in Antalya and its possibility of improvement as a kind of tourism which can create an alternative source of income for the country. A survey in relation to the issue was applied to the private hospitals in business in Antalya in order to determine their interest in medical tourism and their potential for medical tourism. Based on the results of the survey, face-to-face interviews was conducted with Antalya's leading medical tourism shareholders and the state of Antalya's medical tourism, its advantages and disadvantages, and possible opportunities and threats for future were analyzed descriptively. As a result of the study, the following findings were attained: Antalya has adequate infrastructure for medical tourism potential and shareholders have a high level of awareness but some problems could not be solved since there is no fully entitled authority and because of the lack of governance for collective action. In this context, the fact that the Ministry of Health leads for establishing a health tourism council on city basis by regulating the issue of governance would be effective in solving current problems and increasing Antalya's potential of medical tourism.