Sultan Melikşâh'ın fetih siyaseti ve Türk cihan hakimiyeti telakkisi
Sultan Meliksah's conguest policy and Turkish world domination idea
- Tez No: 453368
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Malikshah, The idea of the Turkish World Domination, Conquest Policy, Seljuks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türk cihan hâkimiyeti telakkisi,“Türk Fütuhat”felsefesinin ana kaynağı ve dayanak noktası olarak, tarihimiz boyunca gerçekleştirilmeye çalışılan bir gayedir. 1040 yılında Dandanakan zaferi sonrasında Horâsân'da kendi devletlerini kuran Selçuklu beyleri, zaferin hemen ardından topladıkları Merv kurultayında, fethedilecek yerleri tespit edip, devleti“cihanşümul”bir Türk devleti haline getirmek için harekete geçmişlerdir. Fethedilecek yeni yerlerin çeşitli bölgelerine gönderilecek hanedan üyelerinin önceden belirlenmesi, cihân hâkimiyeti telakkisinin uygulama aşamasıydı. Kısaca“cihana hâkim olma ideali”olarak tanımladığımız Türk cihan hâkimiyeti telakkisi diğer Türk devletlerinde olduğu gibi, Büyük Selçuklu Devleti'nin de temel idealiydi. Selçuklu sultanları bu ideali gerçekleştirmek ve hâkim oldukları sınırları genişletmek için sürekli fetih hareketlerinde bulunmuşlardır. Tarihimizin birçok devrinde sayılı Türk hakanları, başbuğları ve sultanları tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan ve Türklerde en eski devirlerden beri genel bir fikir halinde var olan bu düşünce, Büyük Selçuklu Sultan'ı Melikşâh'a atalarından kalan bir mirastır. Melikşâh, cihan hâkimiyeti telakkisi doğrultusunda yaptığı fetihlerle devletinin sınırlarını Seyhun nehrinden Akdeniz kıyılarına kadar genişletmiştir. Anahtar Kelimler: Sultan Melikşâh, Türk cihan hâkimiyeti telakkisi, Fetih Politikası,Selçuklular
Özet (Çeviri)
The idea of the Turk World domination,“Turk Conquests”philosophy as the main source and mainstay throughout our history, it is a goal to be realized. The Seljuq Chieftains, who had found their own State at Khorasan after the victory of Dandanaqan in the year 1040, at the Marrw Congress gathered immediately after the of Victory, the identified places to conquer, the state take action“world-wide”to become a Turkish State. Will be sent to various parts of the new places to conquer, the determination previously of the member dynasties, world domination idea was application stage. In short,“The ıdea of world domination”dominated by the Turkish world which we define as idea as in other Turkish States might also be based on the ideal of the Great Seljuq state. Seljuk Sultans of this ideal to extend their boundaries and perform continuous conquest transactions. Many of our history during the period of Turkish Commander, Sultans and Khan are perform studied and Turks in General since the oldest cycle of an idea there is that thought, Great Seljuk Sultan Melikshah is an ancestral heritage to remain. Malikshah world domination having commenced to move with the politics of the conquest and State limits apply to syr darya border the river extends from the shores of the Mediterranean Sea.