Sağlık turizmi üzerine Antalya destinasyonunda bir araştırma
A research on the medi̇cal touri̇sm at Antalya desti̇nati̇on
  1. Tez No: 363376
  2. Yazar: ŞEVKET YİRİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Sağlık Turizmi, Geriatri Turizmi, Engelsiz Turizm, Müşteri Memnuniyeti, Pazarlama, Sağlık Turizm İşletmeleri, Medical Tourism, Health Tourism, Geriatric Tourism, Accessible Tourism, Customer Satisfaction, Marketing, Health Tourism Businesses, Ethics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Dünya sağlık örgütünün verileri, gelecek otuz yılda yaşlı nüfusunun şimdinin beş katı kadar artacağını göstermektedir. Bu nedenle ülkeler vatandaşlarına daha iyi sağlık hizmetleri sunabilmek ve sağlık hizmetlerine daha güçlü bir yapı kazandırmak için yeni düzenlemeler yapmaktadır. İnsanların yaşam sürelerinin sağlıklı yaşamalarıyla doğru orantılı olmasından dolayı, sağlık alanındaki teknolojilerin gelişmesi bu hizmetlere olan talebi de her geçen gün arttırmaktadır. İnsanların bozulan sağlık durumlarını düzeltmek veya yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için gerçekleştirdikleri seyahatler sonucu oluşan harekete sağlık turizm denir. Sektör olarak sağlık hareketliliği önemli bir ticaret alanı olarak da kendine yer bulmaktadır. Yıllık ortalama on üç milyon turistin geldiği Antalya turizm bölgesinin sahip olduğu alt yapı ve ulaşım imkânlarının yüksek olması destinasyonun sağlık turizmi yönünü de güçlendirmektedir. Bu çalışmada Antalya turizm bölgesinin sağlık turizmi potansiyeli, sağlık kurumları, hastalar ve sağlık turizmi temsilcileri yönünden incelenipdurum değerlendirmesi yapılarak mevcut potansiyelin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Destinasyon Türkiye açısından değerlendirilerek, Türkiye'nin ve dünyanın medikal turizminin incelenmesi amaçlanmıştır; bu doğrultuda Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelinin arttırılmasında ve geliştirilmesinde öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The data obtained from World Health Organization indicates that the number of elderly population will be five times more than current elderly population in the next thirty years. Therefore, countries are forming new regulations in order to provide better health care for their citizens and to strengthen the structure of their health services. The development of technologies in the field of health increases the demand for this kind of services every day since people's length of life is in direct proportion with their healthy living. Health tourism consists of the mobility occurring as a result of travels people take in order to remedy their health or to live a healthier life. And health mobility finds itself an important role as a sector in trade. Antalya tourism region which hosts approximately thirteen million tourists every year has a strong suit as a destination in terms of health tourism as well due to its infrastructure and high transportation opportunities. The present study aims at analyzing the health tourism potential, health centers, patients and health tourism sector's representatives of Antalya tourism region and bringing forth the existing potential through by assessing the situation. In this scope, destination has been analyzed from the perspective of Turkey, and medical tourism in Turkey and across the world has been evaluated; additionally, some suggestions have been put forward to increase and improve health tourism potential in Turkey.