İngilizce'de belirlilik ve belirsizlik kategorisinin pragmatiği
Pragmatics of the category of definiteness and indefiniteness in English
- Tez No: 453374
- Danışmanlar: Prof. Dr. HUSEYNAGA RZAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: belirlilik/belirsizlik, teklik, önvarsayım, gönderimsellik, yakınlık, niteleyici sözcükler, tema, definiteness/ indefiniteness, uniqueness, presuppositionality, referentiality, familiarity, determiners, theme, and rheme
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, İngilizce metinlerdeki bilgi akışını“belirlilik ve belirsizlik”kategorisi bakımından ele almaktadır. Bu kategori birden fazla araştırmacının dikkatini çekmiş ve araştırmacılar bu kategoriyi farklı isim tamlamalarını kullanarak belirli isim tamlamaları şeklinde tanımlamışlardır.“Teklik”,“önvarsayım”,“gönderimsellik”,“benzerlik”ve fonksiyonel belirlilik gibi olasılıkları toplamak ve bunları kullanmak söylem modallarındaki diğer unsurları ayırt etmemize imkan sağlamaktadır. Belirlilik iki yönde kendini gösterir: dilbilgisel kesinlik ve anlamsal kesinlik şeklinde. Diğer taraftan“tanınırlık”, belli bir ölçüde dildeki belirlilik ve belirsizlik anlamlarına, türlerine ve erişilebilirliğine ışık tutmaktadır. İngilizce 'de“belirlilik”ve“belirsizlik”arasında yatan diğer bir fark ise belirli ve belirsiz isim tamlamalarının kullanımından ortaya çıkan yeni bilgi miktarının değişimidir.
Özet (Çeviri)
The paper studies the contribution of the categorical“definiteness/ indefiniteness”in terms of the information flow in English texts. This category has received rather more attention, and more than one researcher has characterized the category of definite NPs by enumerating NP types. Gathering“uniqueness”,“presuppositionality”,“referentiality”,“familiarity”and other possibilities under the functional definiteness enables us to individuate the referent in question from all others within the discourse modal. The fact that definiteness moves in two directions (i.e., grammatical definiteness and semantic definiteness), on the one hand, and“knownness”is a matter of degree, on the other hand, sheds light on the accessibility extent of the meanings of different types and devices of definiteness and indefiniteness in language. The other important distinction between“definiteness”and“indefiniteness”lies in identification of the variation in the amount of new information imparted by the use of definite and indefinite NPs.