Doğu Antalya yöresindeki belli yerlere bağlı ziyaret ve adak yerleri üzerine bir inceleme
An investigation on places to visit and vow belonging to the East Antalya region
- Tez No: 453375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALTAY GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kutsal mekan, kutsal varlık, ziyaret, adak, kültür, kültürel miras, iletişim, Doğu Antalya, Sacred place, sacred entity, visit, votive, culture, cultural heritage, communication, East Antalya
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tarihi süreç içerisinde toplumların belirli değer yargıları vardır. Bu değer yargıları, zaman içerisinde insanların kendilerince belirledikleri ama farkında olmadıkları bir sistemin doğmasını sağlar. Bahsedilen sistem, toplumların değer yargıları içerisinde insanlığın kazandığı bir kimlik gibi karşımıza çıkar. İşte bu kimliğin adı kültürdür. Kültür, zaman içerisinde sürekli yenilenen, insanlığın durmadan üzerine bir şeyler eklediği ve insanlığın son bulmasına kadar ilerlemesine devam edecek olan bir kimliktir. Bu kimlik sayesinde milletler, geçmiş ve gelecek arasında bağ kurarak gelişen ve değişen dünyada nesiller arasında iletişimi daha kolay kurabilmektedir. Bu kimliği oluşturan temel yapının en önemli unsuru da ziyaret ve adak yerleridir. Kutsal mekan ve kutsal varlık çerçevesinde, bu çalışmamızda Doğu Antalya sınırları içerisinde belli yerlere bağlı olarak araştırdığımız ziyaret ve adak yerleri, saha araştırması ile derlenerek elde edilen metinler, belirli fonksiyonları ve özellikleri çerçevesinde incelenmiş ve bunların kültürel fonksiyonları açıklanma çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are certain values of societies throughout their historical background. These moral values lead to the appearance of a system which was determined by the people themselves in an unintentional way. This system shows up as an identity which was gained by the humanity, among the value judgments of societies. The name of this identity is culture. With the perpetual contribution of human being since the beginning of prehistoric times and renewing itself constantly in time, culture is certainly an identity that will continue to develop itself up until to the end of the humanity. With this identity, nations can communicate more easily between generations in this changing world by developing and establishing a connection between past and future. The most important element that forms the basic structure of this identity is the place to visit and vow. Within the framework of sacred places and sacred beings, some certain places to visit and vow belonging to the east Antalya region are studied through field research in this study. Certain functions and features of the texts obtained have been examined and are discussed in terms of their cultural functions.