Presupposition and interactional communication
Önvarsayım ve etkileşimsel iletişim
  1. Tez No: 453373
  2. Yazar: ISRAA SABEEH ABBAS AL FALAHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYNAGA RZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: içerme, sezdirim, sonuç çıkarma, bilgi akışı, önvarsayım, önerme, entailment, implicature, inference, information flow, presupposition, proposition
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Formal anlambilim ve pragmatik edebiyatta önvarsayımların statüsü uzun bir tarihe sahiptir. Bu çalışma,önvarsayımlarım etkileşimin amacı ve durumunda etkileşimin epistemik dünyasında oluşturulması ve geliştirilmesinde oynadığı rolü uygun bir dille ortaya koymaktadır. Bu çalışma, aynı zamanda etkileşimin oluşturulmasında ortaya konulan önvarsayımların ve iddiaların bir haritasını ortaya koyarak eski ve yeni bilgi arasındaki farkları da ortaya koymaktadır. Önvarsayımların, hem cümlelerin oluşturulmasında hem de kullanımda ana çatıyı oluşturmaya odaklandığı ortaya konulmuştur. Farklı türlerdeki önvarsayımların etkileşimde direkt bilgi akışına nasıl katkı yaptıkları ele alınmıştır. Önvarsayımlar, belirli tanımlarda hem eski hem de yeni bilgiye sahiptirler. Bu önvarsayım, düzenli olarak yeni bilgi taşıyan yapıların oluşturulmasıyla teyit edilmiştir.“it-clefts”, zıt“wh-clefts”ve sınırlandırıcı olmayan ilgi cümlecikleri ve farklı türdeki devrik cümleler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The status of presuppositions has a long history in the formal semantics and pragmatics literature. We suggest that presuppositions are a major factor in generating and developing meaning through language appropriate to the epistemic world of the communicants, context of situation and purpose of the exchange. We also assume that the assertion/presupposition distinction maps directly onto the distinction between new and old information. Concentrating on the role of presuppositions both within a framework focusing on sentences and their uses, we also claim that different types of presuppositions contribute to information flow in different ways and to varying extents, on the one hand, and they can contain both old and new information in definite descriptions, on the other. This assumption is verified by presupposing constructions that regularly convey new information: semantically enhanced descriptions,“it-clefts”, reverse“wh-clefts”, nonrestrictive relatives, different types of inversion, etc.