Din, ahlak ve değerler alanı seçmeli derslerinin veliler tarafından seçilme nedenleri (Antalya, Burdur ve Isparta örneği)
Religion, morality and values optional area to be elected by the course of reasons for parents (Antalya, Burdur and Isparta sample)
- Tez No: 453381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Seçmeli Dersler, Ailelerin Tercihleri, Din Ahlak ve Değerler, Religious Education, Electives, Preferences of the Family, Religion and Moral Values
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsanın varoluşuyla başlayan hayatı anlamlandırma ve sorgulama sürecinde dinin yeri başka hiçbir şeyle doldurulamayacak kadar önemlidir. Bu hayati önem beraberinde din eğitiminin insanlık için gerekliliğini de ortaya çıkarmıştır. Bu durumda din eğitimi ilk çocukluk döneminden başlanarak yeterli ve doğru bir şekilde verilmelidir. Günümüz koşullarında çocukların hayatlarının büyük bir bölümünü okullarda geçirdiklerini görüyoruz. Bu gerçek dikkate alındığında okul çağındaki çocukların dini eğitimlerini başka herhangi bir yerde alabilmeleri mümkün olamamaktadır. Doğru kaynaklardan dini eğitimler verilemediği takdirde ise bu boşluk hurafi, doğru olmayan, çıkar amaçlı veya dini ifsat edici yanlış birtakım akımların istismar alanına dönüşmektedir. Doğru ve yeterli din eğitiminden mahrum yetişen bireylerin değerlerinden ve kültüründen kopuk bir yaşam tarzı benimsemesi gelecek nesiller açısından büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Din, Ahlak ve Değerler seçmeli dersleri olan Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Kur'an-ı Kerim derslerinin veliler tarafından tercih edilme nedenlerinin neler olduğunu betimsel tarama modeli yöntem ve teknikleri kullanarak, katılımcılara dağıtılan kişisel bilgi formu vasıtasıyla tespit etmektir. Elde edilen veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Din, Ahlak ve Değerler seçmeli dersler tercih edilme nedenleri ölçeği kapsamında üç boyutta ele alınmıştır, Birinci boyut Temel Dini Bilgileri Anlama ve Hayata Aktarmayı içeren sorulardan oluşmaktadır. İkinci boyut ise Hz. Muhammed'i Tanıma ve Örnek Alma ile ilişkili soruları içermekte, son boyutta Kur'an-ı Kerim'i öğrenme, ezberleme ve anlamaya ilişkin sorular yer almaktadır. Ana hatlarıyla araştırmamız giriş bölümü hariç üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi ile araştırmanın hipotezlerine yer verilmiştir. Birinci bölümde, Din Eğitiminin geçirdiği tarihsel süreç ele alınırken, Din Eğitiminin Hz. Peygamber döneminden başlayarak günümüze gelinceye kadar nasıl bir seyir izlediği özet niteliğinde bilgilerle verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, verilerin toplanması ve verilerin analizine yönelik yöntemlere yer verilmektedir. Üçüncü bölümde, Din, Ahlak ve Değerler alanı Seçmeli Dersleri Tercih Nedenleri Ölçeği sonuçları altında; Din, Ahlak ve Değerler alanı konu başlığı altındaki seçmeli derslerin veliler tarafından tercih edilme nedenleri incelenmiştir. Bulguların yorumları yapılmıştır. Araştırmamız tartışma ve sonuç bölümüyle sona ermiştir. Bu çalışmada, Din, Ahlak ve Değerler alanı konu başlığı altındaki seçmeli derslerin veliler tarafından tercih edilme nedenleri incelenirken elde edilen sonuçlar da katılımcıların en yüksek puan ortalamasının Hz. Muhammed'in Hayatında (X=42.847) olduğu, en düşük puan ortalamasının ise Kur'an- ı Kerim anlama öğrenmede (X= 27.235) olduğu görülmüştür. Araştırmamıza konu olan“Din, Ahlak ve Değerler ”konu alanı başlığı altındaki seçmeli derslerden Hz. Muhammed'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri arasında öğrenci velilerinin çocuklarına daha çok Hz. Muhammed'in Hayatı dersini tercih ettirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the process of questioning and finding out the purpose of life that starts with human existence, Religion is too important to be filled with nothing else. This vital fact has revealed the necessity of religious education for humanity. Because of that, religious education should be given adequately and correctly on the early childhood period. Nowadays, we see that children spend their most time in schools. When this reality taken into account, for the school child ,there is nowhere to learn about religion. If religious education is not given from the right resources, this area can be filled by the degenerated profit oriented organizations, which have perverted and wrong religious view. Individuals who grew up deprived of correct and adequate religious education, adopt a lifestyle detached from the values and culture, will be very big problem in the future. The aim of this study is; identifying the reason why parents prefer Religion, Ethics and Values Basic Religious Studies, which electives Life of the Prophet and the Koran-Quran lessons, by using descriptive methods and techniques, through the personal information form that given to the participants. The resulting data is discussed in three dimensions; the first dimension consists of questions for understanding Basic Religious Knowledge and Practice in Life. The second dimension contains questions related Hz. Muhammad Recognition and Sampling, at the final dimension it is located questions relating to learning, memorize and understand the Koran-Quran. Our research outline is composed of three parts except the introduction. In the introduction to the study; problem of research, aim importance and hypothesis, are given. In the first chapter, by the time religious education's historical period is discussed, information about process of Religious education starting from the period of Prophet Hz. Muhammad is given with summary In the second part, the research model, population and sampling, are given in the method of data collection and data analysis. In the third part; Under Results of Religion, Ethics and Values Scale Reasons to Choose Electives area; Religion, Ethics and Values topic area under the elective courses are preferred by parent's causes were investigated. In this study, while examining the reasons for the choice by parents Religion, Ethics and Values topic area under elective courses, The highest scores of the participants of the results obtained as Hz. Prophet's life (X = 42 847), The lowest score average is the Kur'an- Quran learning (X = 27 235) were found. It is observed that, most of the families in our study choose the Life of Prophet Lesson for their child but Kur'an- Quran learning