Kur'an-ı Kerim'de tartışma yönteminin din eğitimi açısından değerlendirilmesi
The holy Qur'an of the discussion method evaluation of religious education
  1. Tez No: 453385
  2. Yazar: RESÜL AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, tartışma, eğitim, yöntem, Qur'an, discussion, education, method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kur'an-ı Kerim'in muhataplarıyla olan iletişimi eğitim açısından incelendiğinde birçok ilke ve yöntemle karşılaşılır. Kur'an'ın eğitim anlayışını ortaya çıkaran bu ilke ve yöntemler sadece teorik değil, aynı zamanda pratiktir. Nitekim Kur'an'ın, cahiliye toplumunu eğiterek üstün medeniyet seviyesine çıkarttığı tarihi bir gerçektir. Kur'an'ın bu başarısını nasıl gerçekleştirdiği, bu başarıya hangi yöntemlerle ulaştığı özellikle eğitim açısından araştırılması gereken bir konudur. Yapılan bu çalışma ile de Kur'an-ı Kerim'de bir eğitim aracı olarak kullanılan tartışma yöntemine dikkat çekilerek bu başarıdaki rolü ele alınmıştır. Bu sebeple yapılan bu araştırma, aynı zamanda bir eğitim kitabı sayılan Kur'an'da yer alan tartışmaların yöntembilim açısından bir öğretim yöntemi olduğunu, ayrıca bu yöntemin eğitsel boyutları çerçevesinde din eğitimine yansımalarını, eğitim bilimlerinin verilerini göz önünde bulundurarak ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; tartışma kavramı incelenmiş, tartışmanın bir öğretim yöntemi olduğu ve Kur'an'da yer alan tartışmaların da bir öğretim yöntemi olarak değerlendirileceği ortaya koyulmuştur. İkinci bölümde, Kur'an'da yer alan tartışma konuları ile tartışmalara örnek olan peygamberler ve kavimleri arasında yaşanan tartışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kur'an'da tartışma yönteminin din eğitimine yansımaları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, din eğitiminin öğrenme alanları olan inanç, ibadet ve ahlak konularının öğretilmesinde tartışma yönteminin sağladığı imkanlar ayrı ayrı ele alınmıştır. Ayrıca tartışmalarda çok önemli yeri olan üsluplar, eğitim açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Kur'an'da tartışma yöntemiyle ilgili elde edilen tespitlere ve bu yöntemin eğitim sistemimizde daha fazla yer alması konusunda bir takım önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of educational communication with their counterparts on the Holy Qur'an encountered many of the principles and methods. Qur'anic education approach that builds these principles and methods are not only theoretical but also practical. Indeed, the Qur'an, by educating the ignorant societies is a historic remove the superior level of true civilization. Qur'an realized how this success is an issue that should be studied, especially in terms of education as the means by which to reach this achievement. In this study the Holy Qur'an also drawing attention to the role in the success of discussion method used as an educational tool is discussed. This study, therefore, in terms of methodology are located debate in the Qur'an is considered a training book is a teaching method, as well as educational dimension within the framework of religious education to the reflection of this method, the data of educational science aims to uncover considering. The study consists of three parts. In the first part; examined the concept of discussion, the debate and discussion as a teaching method in the Koran has been revealed to be evaluated as a teaching method. In the second section, which offers the best discussions with field samples discussion topics in the Qur'an prophets and discussions that took place between tribes it was investigated. In the third section, the repercussions on the religious education of the discussion method was evaluated in the Qur'an. In this context, the belief that learning areas of religious education, prayer and discussion of the opportunities afforded by the method of teaching on moral matters are handled separately. In addition, styles are very important place in the debate, it has been evaluated in terms of education. As a result, the findings obtained in the Qur'an about the discussion process and our method of education system are given a number of suggestions about getting more space.