Petrol ve doğalgaz boru hatlarında kullanılan boruların mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical properties of pipes used in oil and gas pipelines
- Tez No: 453398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK MISTIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pipelines, API 5L, Mechanical Properties of Pipe, Steel Pipes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, API 5L standartlarında boru üretimi için kullanılan çelikler incelenmiştir. İnceleme ile, üretim aşamalarındaki termomekanik haddeleme, hızlı soğutma, mikroalaşımlandırma gibi mekanik özellik iyileştirme yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca, dikişli borulardaki kaynak parametrelerinin ana metal, HAZ bölgesi ve kaynak bölgesinde oluşturduğu etkiler araştırılmıştır. Bunlara ilaveten, boruların mekanik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan muayene yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Deneysel çalışmalarda, API 5L standardında farklı ebatlarda üretilen hat borularından alınan kaynaklı ve kaynaksız numuneler incelenmiştir. Bu incelemede kimyasal analiz, sertlik, çekme, çentik – darbe ve eğme testleri uygulanmıştır. Anahtar Kelimler: Boru hatları, API 5L, Boruların mekanik özellikleri, Çelik borular.
Özet (Çeviri)
In this study, steels used for pipe production in accordance with API 5L standards are investigated. In the investigation, methods used in improvement of mechanical properties are studied for production processes such as thermo-mechanical rolling, rapid cooling and micro-alloying. Also, as a part of the study, the effects welding parameters of the welded pipes have been investigated for base metal, HAZ zone and weld zones. In addition, detailed information on test methods on determination of mechanical properties for pipes are provided. In the experimental part of the studies, different sizes of pipes produced accordance with API 5L standards have been tested for welded and non-welded samples. As a part of the tests, chemical analysis, hardness, tensile, notch-impact and bending tests are performed