GIS for optimizing extension in existing sewerage networks case study: Kirkuk
CBS kullanarak mevcut kanalizasyon ağını genişletmek için optimize etmek vaka incelemesi: Kerkük
  1. Tez No: 453531
  2. Yazar: ABBAS ISMAEL ALI MIRDAN ALI MIRDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM İMAMOGLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: arazi-kullanımı değişikliği, düz bir coğrafi yapı, Kerkük kanalizasyon ağı, optimizasyon (en iyi duruma getirmek), eğim, yol, maliyet, Geografi Bilgi Sistemleri (GBS), land-use change, flat geography, Kirkuk Sewerage Network, optimization, slope, path, cost, Geographic Information System (GIS)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Şehir bölgelerinde çeşitli yeraltı altyapıları hizmeti verilmekte olup, gerektiği gibi hizmetler sunularak şehir sakinlerinin daha iyi yaşam standartlarına sahip olmasına katkı sağlar. Bu önemli alt yapılardan biri kanalizasyon ağı sistemidir. Kanalizasyon ağları imar planları gelecek 20-50 yıl kapsamında şehirler için tasarlanmıştır. Bu zaman süreci içerisinde, şehrin bazı sektörlerinde yönetimsel değişiklikler meydana gelebilir (arazi-kullanımı değişikliği), örneğin bazı düşük çözünürlüklü alanlar yüksek çözünürlüklü alanlara dönüştürülebilir, yerleşim yerleri ticari merkezler haline gelebilir ve bazı terkedilmiş arazilerin yerleşim yerlerine dönüştürülmesi gerekebilir. Bu tür değişiklikler kamusal hizmet ağlarının yapısı üzerinde yeniden-tasarım veya geliştirme çalışmaları yapılmasını gerektirebilir. Kanalizasyon hizmeti ağı tasarımları eğim, hız, derinlik, yol, maliyet vb. bazı kısıtlama faktörleriyle sınırlandırılmıştır. xiii Kerkük gibi, neredeyse düz bir coğrafyaya sahip olan şehirler, hali hazırda bu değişiklik ve sınırlamaların getirdiği sorunlar yaşamaktadırlar. Bazı yerel yönetimler bu durumun üstesinden gelebilecek bütçeye sahip olma hususunda problemlerle karşılaşmıştır ve bazı problemlerin çözülmesi zor olabilmektedir. Bu tezde, araştırma sorusu; değişen bir şehir için GBS & programlama tekniklerini kullanarak eğim, yol ve maliyet nasıl kolaylıkla optimize edilebilir? Farklı amaçlar için pek çok çözüm bulunmaktadır, ancak bunlar problemlerin bir kısmına yöneliktir. Gördük ki bizim araştırma konumuz; çaba, zaman ve maliyeti en aza indirgemek için basit ve hızlı bir metot ile belediye hizmetleri sunmakta (kanalizasyon hizmetleri) en iyi (uygun) performansı sağlamak amacı ile bazı modern teknolojileri yine bazı yazılım geliştirme çalışmalarıyla bütünleştirerek çözülebilir.
Özet (Çeviri)
Urban areas are served with various underground infrastructures, which help in better living standards of inhabitants. One of these important infrastructures is the sewerage system. Sewer networks master plans designed for the future of 20-50 years. During this period, administrative changes may occur in some sectors (land-use change) of the urban plan of cities, for example, some low-res areas can be converted to hi-res areas, residential areas maybe become commercial centers and some abandoned lands required to convert to residential areas. That kind of changes makes the sewer master plan powerless hence requires re-design on the utility sewer networks in changing sectors, with some limits and constraints such as slope, velocity, depth, path, cost etc. xi Kirkuk city, with almost flat geography, already suffering from those limitations, some authorities have experienced budget problems to overcome this situation, and some of the problems may be very difficult to solve by traditional ways. In this thesis, the research question is; how slope, path, and cost can be, optimize easily by using GIS and programming techniques? There are several solutions for different purposes, but they address some part of the problems. We saw that our research question can be solved by combining some of the modern technologies with some software development for optimum performance in providing municipality services (sewer networks) by a simple and fast method to minimize the effort, time and the cost.