Proplems of building an online educational portal in Iraq
Onlıne bir eğitim portalı olarak Irak'ta inşaat sorunları
- Tez No: 453535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YURIY ALYEKSYEYENKOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Yönetim Sistemi, Online Öğrenme, Yükseköğretim, Akla Dayalı Davranış Teorisi, Teknoloji Kabul Modeli, Learning Management System (LMS), E-learning, Higher education, Theory of Reasoned Action (TRA), Technology Acceptance Model (TAM)
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma, Diyala'daki Eğitim Genel Müdürlüğünün bir online eğitim portalının geliştirilmesi ve oluşturulması sırasında karşılaşılabilecek engellerin analiz edilmesini amaçlamaktadır. Irak'taki mevcut durumların öğrencilerin öğrenme imkânlarını elde etmelerini kısıtladığı tespit edilmiştir. Ülkedeki belirsiz durum nedeniyle hem öğretmenler hem de öğrenciler eğitim kurumlarına erişemiyorlar. Bu nedenle, öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Irak Okullarında online portal veya e-öğrenme platformlarına yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, araştırmacı Irak Okullarında e-öğrenme platformunun (LMS: Öğrenme Yönetim Sistemi) uygulanmasını etkileyebilecek potansiyel engelleri analiz etmektedir. Özellikle, Algılanan Kullanım Kolaylığı (PEU) ile Algılanan Kullanışlılığın (PU) Öğrenme Yönetim Sisteminin Davranışsal Kullanma Niyeti (BIU) üzerindeki etkilerinin analizi; Algılanan Kullanım Kolaylığı ile Algılanan Kullanışlılığın Öğrenme Yönetim Sisteminin Kullanıma Yönelik Tutumu (ATU) üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi; Kullanıma Yönelik Tutum ile Davranışsal Kullanma Niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi; ve Irak'daki Eğitim Genel Müdürlüğünün bir online eğitim portalının geliştirilmesi ve oluşturulmasında karşılaşılan zorlukların farkına varması da dahil olmak üzere bazı hedefler geliştirilmiştir. Bu bağlamda, daha önce yayınlanmış olan araştırmalar, makaleler ve ders kitaplarından ikincil verilerin toplandığı karışık araştırma yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, birincil veriler Irak Okullarında farklı düzeylerde çalışan 210 katılımcı ile anket yapılarak toplanmıştır. Veriler, regresyon analizi, korelasyon analizi ve betimsel istatistikleri içeren farklı istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular PEU, PU, BIU ve ATU arasında pozitif bir korelasyonun olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, ilgili makamların nihayetinde Algılanan Kullanım Kolaylığı ile Algılanan Kullanışlılığı etkileyen Davranışsal Kullanma Niyeti ile Kullanıma Yönelik Tutumu değiştirmek için Öğrenme Yönetim Sistemi ile ilgili farkındalığı artırmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The research is aimed at analysing the barriers that could be faced during the development and building of an online educational portal of the general directorate of education in Iraq. It has been established that the current situations in Iraq are restricting the students to get optimal opportunities of learning. Both, teachers and students are unable to access the educational institutions, due to the unstable situation in the country. Therefore, there is an intense need of online portal or e-learning platforms in Iraqi Schools so as to fulfil the learning needs of the students. In this study, the researcher analyses the potential hurdles that could influence the implementation of e-learning platform (LMS: Learning Management System) in the Schools of Iraq. In particular, certain objectives are developed, including the analysis of the impacts of PEU and PU on BIU of LMS; the assessment of the impacts of PEU and PU on ATU of LMS system; examination of the relationship between ATU and BIU; and recognising the challenges in developing and building an online educational portal of the General Directorate of Education' in Iraq. In this regard, mixed research method is used in which secondary data is collected from already published researches, articles, and text books. Moreover, the primary data is collected by conducting survey questionnaire with the 210 participants, working on different levels at Iraqi Schools. The data is analysed through different statistical techniques that include: regression analysis, correlation analysis, and descriptive statistics. The findings show positive correlation between PEU and PU and BIU and ATU. Therefore, the concerned authorities are needed to spread awareness regarding LMS so as to alter BIU and ATU that ultimately impacts PEU and PU.