Betonda vakum uygulaması ve çelik lif katkısının beton özelliklerine etkilerinin belirlenmesi
Concrete vacuum implementation and determination of the effects of steel fiber compound on concrete characteristics
  1. Tez No: 453554
  2. Yazar: HACI MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç Dayanımı, Beton, Çelik Lif, Enerji Yutma Kapasitesi, Kiriş Eğilme, Lifli Beton, Plak Deneyi, Vakumlu Beton, Compressive Strength, Concrete, Steel Fiber, Beam Bending, Energy Absorption Capacity, Fiber Reinforcement Concrete, Slab Test, Vacuum Concrete
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Betonun kullanım ömrünü birçok faktör etkilemektedir. Bunların en başında olumsuz hava ve yük koşulları, uygun olmayan karışım tasarımları ve uygulama yöntemleri gelmektedir. Günümüzde betonda görülebilecek olumsuz özelliklerin önüne geçmek için genelde katkı maddeleri tercih edilmekte olup lifler en çok kullanılan katkı maddelerindendir. Özellikle betonun eğilme dayanımı ve enerji yutma kapasitelerini arttırmaları nedeni ile tercih edilmektedir. Çoğunlukla saha betonlarında kırılmaların ve parçalanmaların önüne geçmesi için betona katılmaktadır. Betonun dayanımını en çok etkileyen faktörlerden biri de su miktarıdır. Su, betonda işlenebilirlik ve hidratasyon reaksiyonu için gerekli olan bir karışım malzemesidir. Ancak beton kalıbın şeklini aldıktan sonra, suyun işlenebilirlik için gerekli olan kısmının görevi sona ermiştir. Bu durumda suyun miktarına bağlı olarak betonda homojenliğin bozulması, segregasyon, terleme ve rötre çatlakları gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Vakumlu beton bu problemlerin önüne geçmek için yapılan bir uygulama olup kalıbın şeklini alan taze betondan karışım suyunun bir miktarının geri çıkarılması işidir. Bu çalışmanın parametreleri çelik lifler ve vakum uygulamasıdır. Çelik lifler iki farklı uzunlukta ve üç farklı oranda ve üç farklı dayanım sınıfında, normal ve vakumlu betonlarda kullanılmıştır. Çalışmanın amacı; çelik lif uzunluğunun, oranının ve vakum uygulamasının normal betonlardan olan farklılıklarının basınç, kiriş eğilme ve plak testleri ile enerji yutma kapasitelerini belirleyerek ortaya koymaktır. Çalışmanın parametrelerinin tümü bir arada değerlendirildiğinde çelik lifler ve vakum uygulaması beton basınç dayanımını % 35'e kadar arttırabilmektedir. Kiriş eğilme dayanımlarında lif oranına bağlı olarak % 38'e kadar, vakum uygulaması ile birlikte % 65'e kadar artışlar görülmüştür. Enerji yutma kapasitelerine bakıldığında ise lifsiz referans betonlar lifli ve vakumlu betonların en az % 1.7 en çok da % 13 seviyesinde görülmüştür. Sonuç olarak çelik lifler TS 10514'ün belirlediği limit aralığında kullanıldığında betonun mekanik dayanımına olumlu etki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Several factors affect the useful life of the concrete. On top of these the adverse weather and load conditions, inappropriate mixture designs and application methods are found. Nowadays, usually the additives are preferred in order to avoid the negative properties that can be seen in the concrete and the fibers are one of the most commonly used additives. It is preferred particularly due to the flexural strength of the concrete and to increase their energy absorption capacity. It is added to the concrete mostly in the field concretes, in order to prevent the breakages and fragmentations. One of the factors that mostly affect the strength of the concrete is the amount of water. Water is a mixture material, which is required for the workability and hydration reaction in the concrete. However, after the concrete takes the form of the mold, the task of the portion of the water that is required for the workability is finished. In this case some problems may be able to arise depending on the amount of water such as the deterioration of the homogeneity, segregation, sweating and shrinkage cracks. The vacuum concrete is an application carried out in order to avoid these problems and it is the process of removing back an amount of the mixture water from the fresh concrete which takes the shape of the mold. The parameters of this study are the steel fibers and the application of vacuum. The steel fibers are used in the normal and vacuum concretes in two different lengths and in three different ratios and in three different strength classes. The purpose of the study is to put forward the difference from the normal concretes of the length of the steel fiber, the ratio and the vacuum application by determining the energy absorption capacities with pressure, beam bending and plate tests. When all of the parameters of the study are evaluated all together, the steel fibers and vacuum application can be able to increase the concrete compressive strength up to 35%. In the beam flexural strengths, increases up to 38% were seen depending on the fiber ratio and increases up to 65% were seen together with the vacuum application. When considering the energy absorption capacities, the fibreless reference concretes were seen in the level of at least 1.7% and at most 13%. As a result, when the steel fibers are used in the limit range determined by TS 10514, they indicate a positive effect to the mechanical strength of the concrete.