Turunçgil unlubiti [Planococcus citri Risso(Hemiptera: Pseudococcidae)]'nin farklı konukçularda ve farklı sıcaklıklardaki bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
The observation above the particular characteristics of Planococcus citri (Risso 1813) (Hemiptera: Pseudococidae)] at different temperatures and on different host plants
- Tez No: 453562
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SUNGUR CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseudococcidae, Turunçgil Unlubiti, Planococcus citri, Biyoloji, Konukçu, Pseudococcidae, Mealybugs, Planococcus citri, Biology, Host
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Planococcus citri Risso (Hem.: Pseudococcidae)'nin dört farklı konukçuda (Citrus sinensis L., Citrus limon L., Punica granatum, Solanum tuberasum L.ve Cucurbita moschata Duch.) bazı biyolojik özellikleri (gelişme süreleri, ergin ömrü, cinsiyet oranı, preovipozisyon, ovipozisyon, postovipozisyon süreleri, günlük ve toplam yumurta verimi, yumurta açılım oranları ve süreleri) belirlenmiş, çalışma üç farklı sıcaklıkta (20±1°C, 25±1°C ve 30±1°C ) ve %60-65 oranntılı nemin sağlandığı inkübatör içerisinde yapılmıştır. 20±1°C sıcaklıkta, ergin öncesi toplam gelişme süresininher sıcaklıkta da en uzun Purnica granatumüzerinde beslenen bireylerde saptanırken, en kısa da Cucurbita moschata Duch. üzerinde beslenen bireylerde tespit edilmiştir. En uygun sıcaklığın ve sürenin 25±1°C sıcaklıkta belirlendiği saptanmıştır. Ayrıca çalışma sonucunda her üç sıcaklıkta da en düşük yumurta sayısı Punica granatum üzerinde beslenen dişi bireylerde saptanırken, en fazla yumurta sayısı ise Cucurbita moschata Duch. üzerinde beslenen popülasyonlarda bulunan dişi bireylerde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine some biological aspects (developmental time, fecundity, sex ratio, preoviposition, oviposition, postoviposition periods, numbers of eggs day, number of total eggs day to eclosion and pecent eclosion) of Planococcus citri Risso (Hem.: Pseudococcidae) on five different hosts; Citrus sinensis, Citrus limon, Punica granatum, Solanum tuberasum, Cucurbita moschata. Some biological characteristic of it was investigated in within incubator of three different temperatures (20±1°C, 25±1°C ve 30±1°C), 60-65% RH and 16:8 (light:dark) hours. At 20±1°C, the pre-mature stage of development was detected in individuals fed on the longest Purnica granatum at any temperature, the shortest being Cucurbita moschata Duch. Have been detected in individuals fed on. It has been determined that the most suitable temperature and temperature are determined at 25±1° C. In addition, the lowest number of eggs in all three temperatures was detected in females fed on Punica granatum, while the number of eggs was highest in Cucurbita moschata Duch. were found in female individuals in populations fed on.