Van ili meyve ağaçlarında zarar yapan coccoidea üst familyasına bağlı türlerin yayılışları, konukçuları ve önemlilerinin populasyon dalgalanmaları üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 45362
  2. Yazar: MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Homoptera, Coccoidea, Diaspididae, Coccidae, populas- yon dalgalanması, Lepidosaphes ulmi, Diaspidiotus prunorum, Quadraspidiotus marani, Quadraspidiotus pyri, Palaeolecanium bituberculatum, Parthenolecanium corni, Aphytis mytilaspidis, Coccophagus palaeolecanii, Homoptera, Coccoidea, Diaspididae, Coccidae, population fluctuations, Lepidosaphes ulmi, Diaspidiotus prunorum, Quadraspidiotus marani, Quadraspidiotus pyri, Palaeolecanium bituberculatum, Parthenolecanium corni, Aphytis mytilaspidis, Coccophagus palaeolecanii
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
öz Bu çalışmada Van ve ilçelerindeki meyve ağaçlarında bulunan Coccoidea (Homoptera) üst familyasına bağlı Lepidosaphes ulmi, Diaspidiotus prunorum, Quadraspidiotus marani, Quadraspidiotus pyri (Diaspididae) ve Palaeolecanium bituberculatum, Parthenolecanium corni (Coccidae) türleri saptanmıştır. Bunlar ara sından ekonomik öneme sahip oldukları saptanan L. ulmi ve P. bituberculatum' un po- pulasyon dalgalanmaları izlenmiştir. L, ulmi üzerinde Aphytis mytilaspidis (Le Baron) (Hymenoptera: Aphelinidae) ve P. bituberculatum üzerinde de Coccophagus palaeolecanii (Hymenoptera: Aphelinidae) isimli parazitlerin bu zararlıları baskı altında tutabilecek düzeyde oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the scale insects Lepidosaphes ulmi, Diaspidiotus prunorum, Quadraspidiotus mar ani, Quadraspidiotus pyri, Palaeolecanium bituberculatum, and Parthenolecanium corni belonging to Superfamily Coccoidea (Homoptera) living on orchards in Van City and its Vicinity were established. Among these species L. ulmi and P. bituberculatum have more economical importance, and the population fluctuations of these two species were studied. Aphytis mytilaspidis (Le Baron) (Hymenoptera: Aphelinidae) feeding on L. ulmi, and Coccophagus palaeolecanii (Hymenoptera: Aphelinidae) feeding on P. bituberculatum were determined as very effective parasites.