Determining of yield and quality characteristics of some wheat varieties under bi̇ngol conditions
Bingöl koşullarında bazı buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 453709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÇAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, verim, kalite, sedimantasyon, glüten, Wheat, yield, quality, sedimentation, gluten
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında kışlık olarak yetiştirilecek bazı buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak 4 adet ekmeklik (Pehlivan, Krasunia odes'ka, Syrena odes'ka, Cham-6) ve 5 adet makarnalık (Yelken 2000, Kunduru 1149, Dumlupınar, Eminbey, Simito) buğday çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, biyolojik verim, tane verimi, saman verimi, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, hektolitre, rutubet, protein, protein verimi, sedimantasyon ve glüten değerlerine ilişkin veriler ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, çeşitlerin bitki boyları 69,6-101,3 cm, biyolojik verimleri 622,3- 949,0 kg/da, tane verimleri 185,7-438,7 kg/da, saman verimleri 358,0-511,0 kg/da, bin tane ağırlıkları 39,7-49,6 kg/da, hasat indeksleri %29,5-46,3, hektolitre oranları %78,0- 82,5, rutubet oranları %8,0-8,9, protein oranları %12,0-15,8, protein verimleri 25,3-65,9 kg/da, sedimantasyon oranları %28,0-38,0 ve glüten oranları %36,4-36,9 arasında değişmiştir. Araştırmada incelenen tüm özellikler bakımından çeşitler arasında önemli farklar belirlenmiştir. Bitki boyu Kunduru, biyolojik verim Eminbey, Kunduru 1149 ve Yelken 2000, tane verimi Eminbey, saman verimi Eminbey, Pehlivan ve Yelken, bin tane ağırlığı Simito, hasat indeksi Eminbey, Kunduru 1149 ve Yelken 2000, hektolitre Cham-6, rutubet ve sedimantasyon Krasunia odes'ka, protein oranı ve verimi ise Kunduru 1149 çeşitlerinde en yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlara göre Bingöl ve benzeri ekolojik koşullarda makarnalık buğday için Kunduru 1149, Eminbey ve Yelken 2000; ekmeklik buğday için ise Pehlivan ve Cham-6 yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to determine the yield and quality characteristics of some wheat varieties to be grown as the first product during the 2015-2016 growing season under Bingöl province ecological conditions. In the research, 4 different bread wheat varieties (Pehlivan, Krasunia odes'ka, Syrena odes'ka, Cham-6) and 5 durum wheat varieties (Yelken 2000, Kunduru 1149, Dumlupınar, Eminbey, Simito) have been used as plant material. The research has been established as a randomized complete block design with three replications. In the study, plant height, biological yield, grain yield, hay yield, thousand grain weight, harvest index, hectolitre weight, grain humidity, protein ratio, protein yield, sedimentation and gluten characteristics have been investigated. The results of the research have indicated the plant height, biological yield, grain yield, hay yield, thousand grain weight, harvest index, hectolitre weight, grain humidity, protein ratio, protein yield, sedimentation and gluten content values to range from 69.6 to 101.3 cm, from 622.3 to 949.0 kg/da, from 185.7 to 438.7 kg/da, from 358.0 to 511.0 kg/da, from 39.7 to 49.6 kg/da, from 29.5 to 46.3%, from 78.0 to 82.5%, from 8.0 to 8.9%, from 12.0 to 15.8%, from 25.3 to 65.9 kg/da, from 28.0 to 38.0 ml and from 36.4 to 39.6%, respectively. In the trial, differences among cultivars were significant for all studied characters. The highest values have been obtained; from Kunduru 1149 for plant height, from Eminbey, Kunduru 1149 and Yelken 2000 for biological yield; from Eminbey for grain yield; from Eminbey, Pehlivan and Yelken 2000 for hay yield; from Simito for thousand grain weight; from Eminbey, Kunduru 1149 and Yelken 2000 for harvest index; from Cham-6 for hectolitre weight; from Krasunia odes'ka for grain humidity and sedimentation; from Kunduru 1149 for protein content and protein yield. Based on these results, Kunduru 1149, Eminbey and Yelken 2000 can be recommended for durum wheat; Pehlivan and Cham-6 can be recommended for bread wheat under Bingöl and similar ecological conditions.