The response of seed germination to salinity in barley (Hordeum vulgare L.)
  1. Tez No: 453708
  2. Yazar: REZHEEN SEDEEQ ABDULRAHMAN ABDULRAHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, çimlenme, tuzluluk, Barley, seed germination, salinity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı çimlenme döneminde NaCl stresinin dokuz farklı arpa çeşidi (Hordeum vulgare L.) tohumları üzerine etkileridir. Saf su kullanıldığı kontrol ile birlikte dört farklı doz (50, 100, 150 ve 200 mM) kullanılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki; tuzluluk artıkça bütün parametreler azalmıştır, ancak doz ve çeşit interaksiyonunda çimlenme hızı ve oranında önemli bir fark olmamıştır. Genel olarak ölçülen bütün parametrelerle ilgili olarak diğer çeşitlerle kıyaslandığında Şahin-91, Olgun, Karatay-94 ve Aydan Hanım çeşitleri tuza toleranslı olduğu gözlenmişti.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to realize the response of seeds of nine different barley cultivars (Hordeum vulgare L.) to NaCl stress during the germination period. Four levels of salinity (50, 100, 150 and 200 mM) with the control which was distilled water as a control were used. Result shown that there was a significant reduction in all parameters with increasing salinity levels, however there was not any significant differences in germination speed and rate when varities interacted with concentrations. Generally it has been observed that Şahin-91, Olgun, Karatay-94 and Aydan Hanım varieties are the most tolerance to salinity compared to other varieties with regards to all tha parameters that has been measured.