İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Pendik ilçesi kent gelişimine etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects of İstanbul Sabiha Gökçen Airport on the urban development of Pendik
  1. Tez No: 453754
  2. Yazar: ÖMER ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN AYDIN YÖNET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: İTEP, Sabiha Gökçen Havalimanı, Ulaşım, Pendik, Kentsel Gelişme, İTEP, Sabiha Gökçen Airport, Transportation, Pendik, Urban Development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Türkiye'nin en büyük şehri konumunda olan İstanbul Metropolü için“ulaşım”büyük önem taşımaktadır. Özellikle 2000'li yıllardan itibaren hızlı bir büyüme sürecine giren havayolu ulaşımı, günümüz ulaşım sistemleri arasında önemli bir yere sahiptir. Türkiye'nin havayolu ulaşım merkezi konumunda bulunan İstanbul'un rolü, havayolu ulaşımının önemini arttırmasıyla her geçen gün daha da artmaktadır. 2001 yılında tamamlanarak Pendik İlçesi sınırları içinde hizmete açılan, İstanbul'un ikinci sivil havalimanı özelliğine sahip Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı; Türkiye'nin en hızlı büyüyen havalimanı olmasının yanı sıra, 2009-2013 yılları arasında Avrupa'nın en hızlı büyüyen havalimanı olması özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Tez çalışmasında; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın Pendik ilçesi kent gelişimine olumlu etkilerinin ortaya konulması ve Pendik İlçesi özelinden hareketle havalimanlarının bulundukları bölgelerin gelişimindeki önemli rolünün açıklanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nı da içerisine alan İleri Teknoloji Endüstri Parkı Projesi hakkında ayrıntılı bilgi verilerek, projelerin gelişim süreçleri incelenmiştir. Pendik İlçesi'nde yapılan ve devam etmekte olan büyük ölçekli yatırımlar ile planlanan projeler değerlendirilerek, yaşanan kentsel gelişim süreci; ulaşım, ekonomik gelişme ve kentleşme ana başlıkları altında, sayısal verilerle desteklenerek irdelenmiştir. Çalışma sonucunda; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın Pendik İlçesi kent gelişiminde olumlu etkilerinin bulunduğu ve bölge gelişiminde“hızlandırıcı”bir faktör olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda; havalimanlarının yer seçim kararları açısından, bulundukları bölgelerde sebep oldukları gelişim ve değişimler hakkında yapılacak araştırmalara katkı sağlayacak önemli bir çalışma ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
“Transportation”is of great importance for Istanbul which is the largest Metropolitan in Turkey. Especially, since 2000, airline transportation, which has entered a period of rapid growth, has an important place among today's transportation systems. With increasing importance of airline transportation, the role of Istanbul which is Turkey's airline transportation hub, has been increasing day by day. Sabiha Gökçen International Airport, which was completed in 2001 and opened to service within the boundaries of City of Pendik is the second largest civil airport of Istanbul. In addition to being the fastest growing airport in Turkey, it is also drawing attention for being Europe's fastest growing airport between 2009 and 2013. In this thesis; it is aimed to put forth the positive effects of Istanbul Sabiha Gökçen International Airport on urban development of City of Pendik and, with respect to Pendik, to explain the important role of the airports in the development of regions where they are located at. In this context, by giving detailed information about the ITEP project, which also includes the Istanbul Sabiha Gökçen International Airport, development processes of the projects have been examined. By evaluating the large scale planned and ongoing investment projects in the Pendik, urban development process, supported by numerical data under the headlines of“transportation”and“economic development and urbanization”has been deeply examined. In conclusion of the study, Istanbul Sabiha Gökçen International Airport has positive impacts on the urban development of City of Pendik and it has been identified as dominant factor on regional development. In this respect; for decisions on location choice further of the airport, an important study has been carried out which will contribute to the further researches about the developments and changes caused in their regions.