İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Hava Limanı'nın kapasite, talep değerlendirmesi
Capacity and demand evaluation of Istanbul Atatürk Airport and Sabiha Gökçen Airport
  1. Tez No: 223825
  2. Yazar: FATİH PEKCANATTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR EVREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havaalanı, Kapasite, Talep, Sabiha Gökçen Havalimanı, AtatürkHavalimanı, Airport, Capacity, Demand, Sabiha Gokcen Airport, Ataturk Airport
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde, İstanbul'un hava ulaşımı konusundaki sorunları ele alınmış olup, öncelikleİstanbul Atatürk Havalimanı'nın sorunları incelenmiştir ve kapasite artırımınınmümkün olup olamayacağı irdelenmiştir. Tez çalışmamda, Sabiha GökçenHavalimanı'nın gelişimi, kapasitesinin arttırılması, gelecek yıllar için darboğazlarınneler olacağı ve terminal binasına ilişkin ihtiyaç değerlendirmesi yapılmıştır. Budeğerlendirmeler neticesinde İstanbul'a üçüncü bir uluslararası pistin gerekli olupolmadığı incelenmiştir. Çalışma 7 bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, havaalanlarında kapasite kavramı hakkında bilgi verilmekte ve havatrafik sistemindeki kapasite açıklanmaktadır. Bu bölümde bu sistemin kapasitesinikısıtlayan faktörler, ayrıca saatlik kapasiteyi etkileyen faktörler ve kapasite yönetimianlatılmıştır.İkinci bölümde, havaalanı yerleşim düzeni hakkında bilgi verilmiştir. Pist düzenlemeşekilleri, pist ile terminal alanı arasındaki ilişkiler, taksiyolları, apronlar hakkındabilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde, hava tarafı kapasitesi ve gecikme konusu incelenmiş, kapasitetanımları yapılmış, uçaklar arasındaki izleme süreleri ve yıllık hizmet hacmi hakkındabilgi verilmiştir.Dördüncü bölümde, İstanbul Atatürk Havalimanı hakkında genel bilgilerden ve sonyıllara ait yolcu, uçak ve yük trafiklerinden bahsedilmiştir. Talep tahmini ve mevcutduruma ilişkin istatistiksel bilgiler de bu bölümdedir. Bu bölümde ayrıca 06/24 pistininuzatılması ve 18/36'ya paralel pist de incelenmiştir.Beşinci bölümde, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı hakkında genel bilgilerverildikten sonra yıllara ait yolcu, uçak ve yük trafikleri incelenmiştir. Talep tahminive mevcut duruma ilişkin istatistiksel bilgilerde bu bölümdedir. Pist kapasitesininarttırılması için yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Dış hatlar terminal binası projesi ileilgili bilgiler de verilmiştir.İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları' nda 2015-2020 yılları arasındatıkanmalar başlayacağı ve talebe bu yıllara kadar cevap verebileceği görülmüştür. Busonuca bağlı olarak İstanbul' un hava ulaşımı problemlerini çözmek için 2015-2020yıllarından itibaren yeni bir havalimanı yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of the discussion of Istanbul?s air traffic and transportationfacilities along with its problems on the subject matter. Istanbul Ataturk InternationalAirport is being the first experimental material and has its problems being laid out onthe table along with its possibility of capacity expansion. In addition to that, I studiedSabiha Gokcen International Airport in sense of its capacity expansion, futureliabilities, and an evaluation of the terminal?s needs and necessities. This study contains7 different areas and chapters of examination.Firstly, the study provides information on the meaning of the term ?Capacity? in theterminals and the air traffic systems. In this first chapter, the restraining factors ofcapacity, capacity management, and the factors that affect the hourly capacity(capacity-per-hour).Secondly, information on the terminal settlements and location is given. Furtherinformation on aprons, departure/arrival airplane runway fields and their relations tothe terminal, and taxiways is also illustrated in this chapter of the study.Thirdly, the definitions of ?Delays? and ?Capacities? are made in addition toaddressing the issues of air traffic field capacity, the time-watch between the flightdeparture and arrivals, and annual service capacity.In the fourth chapter, general information on Istanbul Ataturk International Airport ispresented underlining the numbers of passengers, airplanes, and cargo traffic. Thischapter also provides information on the currents status of those numbers and thepossible demand reports statistically. The lengthening of 06/24 departure/arrivalairplane runway field is also viewed as well as the parallel field to 18/36.The fifth chapter studies and views general information on Sabiha GokcenInternational Airport and holds a light to the numbers of passengers, airplanes, andcargo traffic. This chapter also provides information on the currents status of thosenumbers and the possible demand reports statistically. The efforts and active plans onthe expansion of the terminal and the departure/arrival airplane runway fields are theadditional subject matters in this chapter along with other of projects on InternationalFlights Terminal Building.It is estimated that Atatürk and Sabiha Gokcen Airports will be sufficient for demandby the year 2015 ? 2020.From this year on, congestions will occur at airports.For this reason, a new airport in İstanbul should be built. Only that way, the airtransportation problem will be solved.