Diyarbakır su ve kanalizasyon idaresi malvarlığı analizi
Diyarbakir water and sewer asset management analysis
- Tez No: 453764
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYBİKE ÖNGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Asset Valuation, Asset Management, Capacity Building, Institutional Development
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Varlık Yönetimi; kuruma ait taşınır ve taşınmaz tüm varlıkların tanımlanması, bu varlıklara ait hareketlerin kaydedilmesi, amortisman değerleme işlemlerinin yapılması,kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının yapılması işlemlerinin bütünüdür. Varlıklar belirlendikten sonra bunların kayıt ve envanterini taşınmaz ve taşınır mal oluşlarına göre incelemek gerekmektedir. Devletin kamu mallarının kayıt ve envanteri hiçbir şekilde özel mülkiyete benzer bir kayıt ve envanter değildir. Bu kayıtlar hiçbir kurum ve kuruluşa mülkiyet hakkı vermez. Kamu malları, devletin hüküm ve tasarrufunda olup, özel mülkiyet olarak nitelendirilemez. Varlık envanteri kayıtları, söz konusu varlıkların izlenmesi, korunması ve değerlendirilmesi amacına yöneliktir. DiSKi (Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü kentin yerleşim birimlerinin gelişimine paralel olarak su teminini yeterli ve sürekli bir şekilde halkın kullanımına sunmak, atık suları insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden bertaraf etmek, tesisler kurmak ve işletmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Bu sürekliliği sağlamak için bir dizi örgütsel gelişim, kurumsal kapasite ve mali gelişim müdahaleleri gerekmektedir. Mal Varlığı Yönetimi; imalat yılı ve ekonomik ömre dayalı mal varlıklarını tanımlamak için kullanılan müdahalelerden biridir.
Özet (Çeviri)
Asset management includes the processes of identification of all movable and immovable assets of an instution, , carrying out their depreciation valuation registration, preservation, use, and management of the assets regardless of the source and method of acquisition. After identification of the assets, their records and inventory should be evaluated as immovable and movable. Records and inventory of public assets of the state are not similar to records and inventory of private property in any way. These records does not give the right of the property to any institution or organization. The pub assets inventory aims to monitor, protect and value these assets. DISKI (Diyarbakir Drinking Water and Sewage Administration) General Directorate is an institution established to provide sufficient and consistent water supply and dispose wastewater without causing any harm to human health and environment. This requires a series of organizational development activities, institutional capacity and financial development interventions .Asset management; is one of the interventions which is used to describe assets, based on their construction year and economic lifespan. vii In this study, the depreciation costs of all infrastructure and office buildings of the General Directorate of DISKI were evaluated using the raw water,wastewater and stormwater asset values in order to obtain the total infrastructure asset value of DISKI.This allows DISKI to update the asset values of its infrastructure and keep track of their records. A GIS based software was developed for the system inventory and record management. The asset inventory can be updated and the records can be managed by DISKI staff using the developed software.