The effect of silencing ERG transcription factor on EMT markers in H1944 lung cancer cell line
H1944 NSCLC akciğer kanser hücre hattında erg transkripsiyon faktörünün susturulmasının emd belirleyicileri üzerine etkisi
- Tez No: 453767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: NSCLC, ERG, EMD, siRNA transfeksiyonu, H1944, NSCLC, ERG, EMT, siRNA transfection, H1944
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Akciğer kanseri, en yaygın kanser tiplerinden biridir. Aynı zamanda,dünya çapında kanser sebepli ölümlerin en başında yer almaktadır. NSCLC hastaları, akciğer kanserli hastaların yüzde seksen'ine karşılık gelmektedir. Epitel mezenkimal dönüşüm (EMD) yöntemi, ilaca karşı direnç ve zayıf prognoz ile ilişkili olan metastatik ve invaziv bulguların elde edilmesinde hayati önem taşımaktadır. ETS-ilişkili gen olan ERG, farklı kanser tiplerinde EMD'yi başlatan gendir. Akciğer kanserinde EMD oluşumu üzerinde ERG etkisini incelemek amacıyla, H1944 NSCLC hücre hattında ERG ifadesi siRNA kullanılarak mRNA düzeyinde susturulmuştur. ERG geninin susturulmasını takiben EMD belirteçleri olan E-cadherin, Vimentin, SNAIL1, SLUG ve ZEB1 ifade düzeyleri belirlen miştir. Sonuç olarak, ERG'nin saf dışı bırakılması, SNAIL1, SLUG ve ZEB1 transkripsiyon faktörlerini down regüle ederek EMD'yi tersine çevirebileceği gözlemlenmiştir. Bu veriler, yeni akciğer kanseri ilaçlarının geliştirilebilmesi için ERG'nin önemli bir hedef olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is one of the most common types of cancer. It is also the first cause of cancer deaths worldwide. NSCLC patients account for more than 80 percent of lung cancer patients. Epithelial mesenchymal transition (EMT) is vital for cancer to acquire metastatic and invasive abilities, which have been correlated with drug resistance and poor prognosis. ERG, an ETS-related gene, was found to promote EMT in different types of cancer. In order to assess the effects of ERG on EMT in lung cancer, ERG gene was knocked down in the mRNA level using ERG siRNA in H1944 NSCLC cell line. The effects of ERG silencing were evaluated on expression of EMT markers, E-cadherin, Vimentin, SNAIL1, SLUG and ZEB1 in the mRNA level. The results showed that ERG knock down can reverse EMT through downregulating SNAIL1, SLUG and ZEB1 transcription factors. These data suggest that ERG could be an important target for the development of novel lung cancer drugs.