Genç yetişkinlerde şiddet içeren ve içermeyen suç davranışları ile çocukluk çağı travmaları ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationship between violent and nonviolent offending behaviours with childhood traumas and personality traits in young adults
- Tez No: 453880
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DURAK BATIGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı ruhsal travma yaşantıları, genel şiddet, kişilik özellikleri, suç psikolojisi, şiddet içermeyen suç davranışları, yakın ilişkide şiddet, childhood traumas, general violence, intimate partner violence, non-violent offending, personality traits, psychology of crime
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, genç yetişkinlerde şiddet içeren ve içermeyen suç davranışlarının demografik değişkenler, çocukluk dönemi ruhsal travma yaşantıları ve kişilik özellikleri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ilk olarak özbildirime dayalı suç davranışlarını değerlendiren Şiddet İçeren ve İçermeyen suç Davranışları Ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Ön çalışmanın örneklemini 20-40 yaş arası en az 1 ay süre ile devam eden romantik ilişkisi olan bekar veya evli 137 kadın (%55.9) ve 108 erkek (%44.1) toplam 245 genç yetişkin oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği ve Şiddet İçeren ve İçermeyen Suç Davranışları Ölçeği'nin Türkçe formu kullanılmıştır. Ön çalışma bulgularının, Şiddet İçeren ve İçermeyen Suç Davranışları Ölçeği'nin Türkçe formunun genç yetişkinler için güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğuna işaret etmesi üzerine ana çalışmaya geçilmiştir. Ana çalışmada, yakın ilişkide şiddet, genel şiddet ve şiddet içermeyen suç davranışlarının demografik değişkenler, kişilik özellikleri ve çocukluk çağı ruhsal travma yaşantıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem, 20-40 yaş arası en az 1 ay süre ile devam eden romantik ilişkisi olan bekar veya evli 238 kadın (%51.1) ve 228 (%48.9) toplam 466 genç yetişkinden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Beş Faktör Kişilik Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmalar Ölçeği ve Şiddet İçeren ve İçermeyen Suç Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları sosyodemografik değişkenler açısından değerlendirildiğinde cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ve medeni duruma göre suç davranışlarının anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Bununla birlikte kadın ve erkeklerde suç davranışlarının kişilik özellikleri ve çocukluk dönemi ruhsal travma yaşantıları ile ilişkisi incelendiğinde benzerlikler ve farklılıklar görülmüştür. Regresyon analizi bulgularına göre ise kadın ve erkeklerde yakın ilişkide şiddet, genel şiddet ve şiddet içermeyen suç davranışlarının farklı değişkenler tarafından bir arada yordandığı, eğitim düzeyinin her iki cinsiyette ve her üç suç davranışı için ortak yordayıcı değişken olduğu ve kadınlarda kişilik özelliklerinin erkeklerde ise çocukluk dönemi ruhsal travma yaşantılarının suç davranışlarını yordama gücünün daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, araştırma sonuçları alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between violent and non-violent criminal behavior with demographic variables, childhood psychological trauma experiences and personality traits in young adults. For this purpose, the Turkish validity and reliability study of the Non-Violent and Violent Offending Behaviour Scale which evaluates the offending behaviours based on self - report was first performed. Sample of the pre-study is consisted of 137 females (%55.9) and 108 males (%44.1) as a total 245 young adults who are single with a continued romantic relationship for at least 1 month or married between 20-40 years. The instruments were as follows: Social Comparison Scale, Multidimensional Anger Scale and the Turkish form of Non-Violent and Violent Offending Behaviour Scale. Overall, the Turkish form of Non-Violent and Violent Offending Behaviour is a reliable and valid instrument for young adults, main study is began. In the main study, it is aimed to investigate the relationships between demographic variables, personality traits, childhood traumatic experiences and intimate partner violence, general violence, nonviolent offending behaviors. The sample is consisted of 238 female (%51.1) and 228 male (%48.9) who are single with a continued romantic relationship for at least one month or married between 20-40 ages. The instruments were as follows: Big Five Inventory, Childhood Traumas Scale and the Non-Violent and Violent Offending Behaviour Scale. When the research findings were evaluated in terms of socio-demographic variables, it was found that offending behaviors showed significant differences according to gender, age, income status, education level and marital status. Moreover, when the relationships between personality traits, childhood trauma experiences was examined, similarities and differences were observed between male and females. According to the findings of the regression analysis, it was found that intimate partner violence, general violence and nonviolent crime behaviors in both men and women coexisted by different variables, education level was a common predictor variable for both genders and all three offending behaviours, personality traits for females childhood traumatic experiences for males have higher power of prediction. The findings were discussed within the framework of literature and suggestions were made for further studies.