Hastanelerde sık kullanılan bazı dezenfektan ve antiseptiklerin antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
An investigation on the antimicrobial activity of some disinfectants and antiseptics commonly used in hospitals
  1. Tez No: 453889
  2. Yazar: SÜLEYMAN KAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN ALTANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Aktivite, Antiseptik, Dezenfektan, Kantitatif Süspansiyon Testi, Antimicrobial Activity, Antiseptics, Disinfectants, Quantitative Suspension Test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Antiseptik ve dezenfektanlar hastanelerde sıklıkla kullanılan antimikrobiyal ajanlardır. Bu da direnç gelişimine yol açmaktadır. Bu çalışmada, bazı önemli enfeksiyon etkenlerinin çeşitli dezenfektan ve antiseptiklere olan duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Dezenfektan ve antiseptiklerin duyarlılığı kantitatif duyarlılık testi ile saptanmıştır. Dezenfektan olarak; % 2 gluteraldehid, % 6 hidrojen peroksit solüsyonu, sodyum hipoklorit çözeltisi (NAClO) (1000ppm), 1–5–20 dakika temas sürelerinde, antiseptik olarak; % 70 etanol ile % 0,5 klorheksidin glukonat karışımı, % 70 isopropil alkol ile klorheksidin glukonat karışımı ve % 70 isopropil alkol; 30 saniye ve 1 dakika; % 10 povidon-iyot ise 30 saniye, 1 dakika ve 5 dakika temas sürelerinde antimikrobiyal aktiviteleri aşağdaki standart suşlara karşı test edilmiştir. Referans suş olarak; Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas aeroginosa ATCC 15542, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 43300 Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Staphylococcus epidermidis ATCC 35984 , Escherichia coli ATCC 25922 ve Pseudomonas aeroginosa ATCC 27853 suşları kullanılmıştır. Çalışmamızda antiseptik olarak kullandığımız % 70 etanol ile % 0,5 klorheksidin glukonat karışımı, % 70 isopropil alkol ile klorheksidin glukonat karışımı ve % 70 isopropil alkol tüm mikroorganizmalara 30 saniye ve 1 dakika temas süreleri sonunda etkili bulunmuş; fakat % 10 povidon iyot solüsyonu ise bu sürelerde sadece Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ve Escherichia coli ATCC 25922 suşlarına karşı etkinlik göstermiştir. % 10 povidon iyot solüsyonu üretici firmanın ürün etiketinde önerdiği temas süresi olan 5. dakikada ise Staphylococcus epidermidis ATCC 35984 suşu hariç diğer tüm suşlara karşı yeterli antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Dezenfektan olarak kullandığımız % 2 gluteraldehit solüsyonu ve sodyum hipoklorit çözeltisi (NAClO) (1000 ppm) Pseudomonas aeruginosa ATCC 15542 suşuna 1 dakika hariç diğer temas sürelerinde (5dk, 20dk) ve diğer bütün suşlara karşı tüm temas sürelerinde (1dk, 5dk, 20dk) yeterli antimikrobiyal aktivite göstermiştir. % 6 hidrojen peroksit solüsyonu ise Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas aeruginosa ATCC 15542, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Staphylococcus aureus ATCC 43300 suşlarına karşı 1 dakika temas süresinde etkinlik gösterememiştir. Ancak 5 ve 20 dakika temas süresinde bu suşlara karşı ve tüm temas sürelerinde diğer suşlara karşı yeterli antimikrobiyal aktivite saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
An Investigation on the Antimicrobial Activity of Some Disinfectants and Antiseptics Commonly Used in Hospitals Antiseptics and disinfectants are antimicrobial agents that extensively used in hospitals. The widespread use of these products has development of microbial resistance. The purpose of this study was to evaluate the susceptibility of some disinfectants and anticeptics againts some important infectious agents. The susceptibility to disinfectant and antiseptics was determined by quantitative suspension test. As a disinfectant; 2 % glutaraldehyde and 6 % hydrogen peroxide solution, sodium hypochlorite solution ( NaClO ) ( 1000ppm ) at 1 - 5 - 20 minutes of contact time, as the antiseptic; , 70 % ethanol and 0,5 % chlorhexidine gluconate mix, 70 % isopropyl alcohol and chlorhexidine gluconate mix, 70 % isopropyl alcohol at 30 second and 1 minute and 10 % povidone-iodine at 30 second, 1 minute and 5 minute contact time has been tested the antimicrobial activity against standard strain below. As reference strains of Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas aeroginosa ATCC 15542, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 43300 Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Staphylococcus epidermidis ATCC 35984 , Escherichia coli ATCC 25922 and Pseudomonas aeroginosa ATCC 27853 strains was used. In our study, 70 % ethanol and 0,5 % chlorhexidine gluconate mix, 70% isopropyl alcohol and chlorhexidine gluconate mix, 70 % isopropyl alcohol, which we used as antiseptic, were found to be effective after 30 seconds and 1 minute contact time with all microorganisms; but 10% povidone iodine solution was found to be effective these contact times only Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Escherichia coli ATCC 25922 strains. %10 povidone iodine solution showed sufficient antimicrobial activity of the adviced contact point of the manufacturer firm on the product label against all other strains except Staphylococcus epidermidis ATCC 35984 for 5 minute. 2% glutaraldehyde solution and sodium hypochlorite solution (NAClO) (1000 ppm) used as a disinfectant showed sufficient antimicrobial activity to Pseudomonas aeruginosa ATCC 15542 at all contact times except for 1 min. and all other strains at all contact durations (1 min, 5 min, 20 min). The 6% hydrogen peroxide solution was ineffective at 1 minute contact with Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas aeruginosa ATCC 15542, Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Staphylococcus aureus ATCC 43300 strains. However, adequate antimicrobial activity against these strains was observed at 5 and 20 minutes of contact time and at all contact durations against all other strains.