1-2 yaş dönemi çocuk ve anne beslenmesi ile çocuğun büyüme-gelişmesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between nutrition of the child aged between 1-2 years and mother and the child's growth and development
  1. Tez No: 454153
  2. Yazar: GÖZDE AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAZZEZ GARİPAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, anne, beslenme, 1-2 yaş, büyüme-gelişme, child, mother, nutrition, ages 1-2, growth-development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma 1-2 yaş arası çocuk ve anne beslenmesi ile çocuğun büyüme-gelişmesi arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. 15 Kasım 2015 – 15 Mart 2016 tarihleri arasında, Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi, Sosyal Pediatri Bilim Dalı'nda izlenen, 1-2 yaş arası 104 çocuk ve anne ile gerçekleştirilmiştir. Çocuklar ve annelere ilişkin bilgiler önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edilmiştir. Çocuklar ve annelerin vücut ağırlıkları ve boy ölçümleri alınmış, çocukların Beden Kitle İndeksleri (BKİ) ve Relatif Ağırlıkları (RA) ile annelerin BKİ'leri hesaplanmış ve iki günlük besin tüketimleri kaydedilmiştir. Çocuklara ilişkin antropometrik ölçümler Neyzi ve arkadaşlarının Türk çocukları için geliştirdikleri standartlara göre değerlendirilmiştir. Günlük alınan enerji ve besin öğeleri, BeBiS besin analiz programı kullanılarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS programı kullanılmış, sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between the child aged between 1-2 years and mother and the child's growth and development. This study was carried out with 104 children who were 1-2 years old and their mothers monitored Medipol Mega University Hospital. The Study's data was conducted from between the dates November 2015-March 2016. Information about children and mothers were collected via questionnaire form which was prepared before. Weights and heights of both mothers and children were asked, Body Mass Index (BMI), Relative Weight (RW) of children's, BMI of mothers were calculated and two-day food consumption was recorded. Anthropometric measurements regarding children were evaluated according to the standards developed by Neyzi et.al. for Turkish children. Energy and nutrients taken daily were determined using BeBiS food analysis program. SPSS program was used for statistical analysis at 95% confidence interval and significance level is p0,05).