Koroner arter bypass greft cerrahisi geçiren bireylerin yoğun bakım deneyimleri ve etkileyen faktörlerin saptanması
İntensive care unit experinces and influencing factors of the patients under going coronary artery bypass grafting
- Tez No: 454154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA RIZALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım deneyimi, yoğun bakım hastası, kardiyovasküler cerrahi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmada amaç, koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde en az yirmi dört saat tedavi ve bakım hizmeti alarak servise nakledilen hastaların yoğun bakım deneyimleri ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesidir. Araştırma Kross-Kesitsel tanımlayıcı tipte, İstanbul merkezdeki bir devlet hastanesinde en az 24 saat kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde yatan ve koroner arter bypass greft cerrahisi geçiren araştırmayı kabul eden 150 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bulgular, araştırması tarafından hazırlanan veri toplama formu ve Yoğun Bakım Deneyimleri Ölçeği uygulanarak toplandı. Bulguların değerlendirilme için, ortalama ± standart sapma, yüzde dağılımı, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U analizleri kullanıldı Araştırma kapsamına alınan hastaların %54,7'si 60-79 yaş aralığında bulundu. Hastaların %82'si erkek, %18'i kadın; %91,3'ü evlidir Hastaların YBDÖ'nden almış oldukları puan ortalaması 57,07±5,6 (37-74) olarak bulundu. Alt ölçeklerden alınan puan ortalamaları ʺYB Ünitesinde İken Çevrenin Farkında Olmaʺ 18,91±2,9 (11-26); ʺYB Ünitesinde Yaşanan Kötü Deneyimlerʺ 10,0±1,8 (4-14); ʺYB Ünitesinde Yaşanan Deneyimlerin Hatırlanmasıʺ 12,55±2,1 (4-18); ʺYB Ünitesinde Alınan Bakımdan Memnuniyetʺ 15,63±2,4 (8-23) olarak bulundu. Araştırmaya katılan hastaların yoğun bakım ünitesi hakkında bilgi alması YBDÖ alt boyutlarından YB ünitesinde alınan bakımdan memnuniyeti artırdığı, hastaların yoğun bakımda ağrı yaşamasının YBDÖ puanını düşürdüğü bulundu. Diğer bağımsız değişkenlerin YBDÖ puanına anlamlı etkisinin olmadığı bulundu. Araştırmadan elde edilen bulgulara, koroner arter bypass greft ameliyatı geçirmiş, kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinden servise nakledilen hastaların genel çevresel farkındalık düzeyleri ve almış oldukları bakım hizmeti memnuniyetleri orta düzeyde, yoğun bakımda yaşadıkları deneyimlerin ise kısmen olumlu yönde olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the experiences and influencing factors of the patients who stayed at least 24 hours in ICU and recieved caring services and then transferred to the inpatient ward after coronary artery bypass grafting. This is a cross sectional descriptive study 150 patients who stayed at least 24 hours in intensive care unit, receiving caring services and stayed in the cardiovascular surgery ward following CABG were included in the study. It took place in a state hospital in İstanbul. The data were collected using sociodemographicalin formation question form and Intensive Care Unit Experience Scale (ICUES).The data were analyzed using mean values ±standard deviation, percentaged istribution and Kruskal Wallis, Mann Whitney U analysis. 54.7% of the patients were in between 60-79 years of age. 82% of them were male, 18% were female. 91.3% were married. The mean grades patients got from ICUES was 57,07±5,6(37-74). The averagegrades the patients got from the subtitles of the scale follows as;“Being aware of the environment in ICU”18,91±2,9 (11-26);“bad experiences in ICU”10,0±1,8 (4-14);“remembering the experiences in ICU”12,55±2,1 (4-18); and finally“complacency of the service the patient recieves in ICU”15,63±2,4 (8-23). It is found that getting information about ICU process had a positive effect on the subtitle“complacency of the service the patinet recieves”. Having pain in ICU had a negative effect on ICUES grades. As a result, awareness levels and complacency about the care of the patients who were discharged from the ICU were medium level. The experiences the patients had were partially positive. KeyWords: cardiovascular surgery, experience, Intensive Care Unit, ICU patient