Televizyon yayıncılığının sosyal TV aracılığıyla sosyal medya ile etkileşimi
The interaction of TV broadcasting with social media by means of social TV
  1. Tez No: 454172
  2. Yazar: SABRİ AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Televizyon, Sosyal TV, İkinci ekran, Interaction, Television, Social TV, Second Screen
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sayısallaşma ile birlikte telekomünikasyon ve bilgisayar teknolojilerinin televizyon yayın sistemleri ve televizyon setleri ile yakınsaması, internet bant genişliğinin artması sonucu internet üzerinden televizyon yayınlarının iletilebilmesi olanaklı hale gelmiştir. Geleneksel yayın sistemleri; uydu, karasal ve kablolu yayın sistemlerine üzerine yoğunlaşırken internet tabanlı televizyon sistemleri daha çok etkileşimli medya, IP TV, İnternet TV, Over-The-Top içerikleri, On-demand veya streaming gibi yayın türleri üzerine odaklanmaktadır. İnternet tabanlı yayın sistemleri ve internet bağlantılı televizyon setlerin sunmuş olduğu teknolojik olanaklar doğrultusunda yayıncılık anlayışı ve televizyon izleme alışkanlıklarının dönüşmesinde anahtar rol oynamıştır. Günümüzde programı yapımcıları internet tabanlı yayın sistemleri aracılığı ile izleyicilerine diğer yayın sistemlerinden farklı olarak içerik ve yayın üzerinde daha fazla etkileşim, kontrol ve kişiselleştirebilme olanağı sunabilmektedir. Bunun yanı sıra program yapımcıları internet ortamının kendine özgü özelliklerinden ve sosyal medyanın olanaklarından yararlanarak kullanıcılara etkileşimli ve katılımcı bir televizyon izleme deneyimi sunabilmektedirler. Bu bağlamda Sosyal TV kavramını ele almak gerekmektedir. ''Sosyal TV'' sosyal medya ile televizyonun yakınsaması sonucunda ortaya çıkan bir kavramdır. Sosyal TV' yayıncı ve izleyiciye sunduğu olanaklar bakımından son derece önemlidir. Araştırmada Sosyal TV ve ikinci ekran kavramlarının neleri kapsadığı ve bu uygulamaların kullanım teknikleri ve piyasadaki bazı sosyal TV uygulamalarının kullanım alanları ve özellikleri araştırmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the digitization, telecommunication and computer technology converged with television broadcasting systems and television sets, it became possible to transmit television broadcasts over the internet as the result of increase of internet bandwidth. Traditional broadcasting systems; Satellite, and terrestrial and cable broadcasting systems, Internet-based TV systems focus on more interactive media such as media, IP TV, Internet TV, Over-The-Top content, On-demand or streaming. Internet-based broadcasting systems and internet-connected TV sets have played a key role in the transformation of broadcasting habits and the understanding of broadcasting in the direction of the technological possibilities offered. Nowadays, program producers can offer their audience the opportunity to interact, control and personalize content and broadcasting differently from other broadcasting systems through internet based broadcasting systems. In addition, program producers can offer an interactive and participatory television viewing experience for users by taking advantage of the unique features of the internet environment and the possibilities of social media. In this context, it is necessary to consider the concept of Social TV. '' Social TV '' is a concept that emerges as a result of social media and television convergence. Social TV 'is extremely important in terms of the opportunities that the publisher and the viewer offer. In our research, what the social TV and second screen concepts cover and how these applications are used and the usage areas and features of some social TV applications on the market have been examined through literature review of qualitative research methods.