Korku algısı: Diş tedavisi gören hastalar üzerine bir araştırma
Sense of fear: A research on patients undergoing dental treatment
- Tez No: 454192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Dentistry, Psychology, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Korku, Kaygı, Korku Algısı, Dental Korku, Dental Kaygı ve Korku Ölçeği (IDAF-4C+), Fear, Anxiety, Fear Sense, Dental Fear, Dental Anxiety and Fear Scale (IDAF-4C+)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Korku, hayatımızda önemli bir paya sahiptir. İnsanlar mutlu olduklarında, üzüldüklerinde, öfkelendiklerinde çeşitli heyecanlar gösterdikleri gibi korku duygusunu yaşamaları da doğal ve gereklidir. Korku, göstermek durumunda olduğumuz bir çeşit reflektir. Diş hekimi korkusu, insanın sağlığını ve günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bireyin güveninin azalmasını, randevularının ertelemesine, mecbur olmadıkça dişçiye gitmemesine neden olur. Bu çalışma Gaziantep'te özel bir ağız ve diş sağlığı merkezinde 198 kişinin katılımıyla yapılmıştır. Amaç korku düzeyini demografik değişkenler ile Dental Kaygı ve Korku Ölçeğinin(IDAF-4C+) boyutlarına (duygusal-fizyolojik ve bilişsel-davranışsal) göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Analiz sonuçlarında korku düzeyi ile deneklerin yaş, medeni durum, randevu iptal etme/gitmemeye ve diş hekimine kimle geldiğine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Duygusal-fizyolojik boyut ile deneklerin yaş, medeni durum, randevu iptal etme/gitmeme, diş hekimine kimle geldiğine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Bilişsel-davranışsal boyut ile deneklerin cinsiyeti anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Duygusal-fizyolojik boyut ile bilişsel-davranışsal boyut arasında pozitif yönlü, zayıf ama anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Fear has an important role in our lives. Fear is a natural and necessary feeling like sadness,happines and enthusiasm for people. Fear is a kind of reflex we have to show. Dental phobia affects people's health and daily lives negatively. It causes people's to lose their confidence, put off appointments and not to goto dentist. This study is made at a private dental care center in Gaziantep with 198 participants. The purpose is to investigate whether fear level differ according to demographic factors and dental anxiety and fear scale. According to analysis results, fear level differs according to participants age, marital status, whether they put off the appointment or not and with whom they go to dentist. Participants gender differs with cognitive-behavioral extent. There is a positive, weak but meaningful relationship between emotional-physiological extent and cognitive-behavioral extent.