Ortaokul öğrencilerinde saldırganlık ve narsisizm düzeyleri arasındaki ilişki
The relation between aggression and narcissism levels among middle school students
  1. Tez No: 454207
  2. Yazar: ZEYNEP BETÜL TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER MÜCAHİT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, narsisizm, ortaokul öğrencilerinde saldırganlık, Aggression, narcissism, aggression at middle school students
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin saldırganlık ve narsisizm düzeylerinin hangi değişkenlere göre farklılaştığını ve bu iki düzey arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada önce saldırganlık ve narsisizm düzeylerinin cinsiyet, okul türü, anne eğitimi, baba eğitimi, kardeş sayısı ve gelir grubu gibi değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiş, daha sonra saldırganlık ve narsisizm arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırma Ankara ilindeki üç eğitim kurumunda 2015-2016 Eğitim - Öğretim yılında ortaokul seviyesinde öğrenim gören 368 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilere ilk olarak, kendileri ve aileleri hakkında demografik bilgileri elde etmek için 10 soruluk demografik bilgi formu dağıtılmıştır. Ardından Buss ve Perry (1992) tarafından geliştirilen, Buss ve Warren (2000) tarafından güncellenen“Aggression Questionnaire”adlı ölçeğin Can (2002) tarafından Türkçeye uyarlanmış biçimi kullanılmıştır. Son olarak da Thomaes vd. (2008) tarafından geliştirilen“Childhood Narcissism Scale”adlı ölçeğin Türkçe'ye uyarlanmış biçimi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaokul öğrencileri arasında saldırganlık düzeyinin cinsiyet, okul türü, ebeveyn eğitimi ve gelir seviyesine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, narsisizm düzeyinin ise baba eğitimine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin saldırganlık ve narsisizm düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin cinsiyet ve okul türüne göre farklılaşmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the variables that are correlated with the level of aggression and narcissism among middle school students. It also examines the relationship between aggression and narcissism. The study analyzes whether variables such as gender, school type, parental education level, number of siblings and family income are correlated with aggression and narcissism. The sample of the study consists of 368 middle school students who attended school during the 2015-2016 academic year. The students were asked to fill three questionnaires. First, the participants fill their demographic information. Second,“Aggression Questionnaire”which was developed by Buss and Perry (1992), revised by Buss and Warren (2000) and adapted into Turkish by Can (2002) was filled by students. Finally, the participants were asked to fill“Childhood Narcissism Scale”which was developed by Thomaes et al. (2008). The study finds that aggression level among middle school students significantly differs across gender, school type, parental education, and income categories. Also it is found that narcissism differs across paternal education categories. Finally, the study finds that there is a strong and positive correlation between aggression levels and narcissism levels among middle school students, and that this correlation does not vary across genders or school types.