Örgüt kültürü ve iş tatmin ilişkisi
Organizational culture and job satisfaction
  1. Tez No: 454206
  2. Yazar: MEHMET ÇAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, örgüt kültürü, iş tatmini, Culture, job satisfaction, organizational culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kültür; bir toplumun tarihinden miras olarak kalan maddi ve manevi değerlerin toplamı olarak değerlendirilebilir. Örgütlerin temelini insan oluşturduğuna göre her birey kendi kültürünü işyerine taşıyacaktır. Tüm çalışanların ve yöneticilerin davranış, tutum ve beklentileri ile örgüt kültürü biçimini oluşturmaktadır. Örgüt kültürü değişen şartlara ve koşullara uyum sağlayabilmelidir. Bu sayede örgütün performansı devam edebilecektir. Dolayısıyla örgütlerin sahip olduğu kültür çalışanların iş tatmininde etkide bulunacak bu noktada üretilen mal veya sunulan hizmetin kalitesine yansıyacaktır. Araştırmanın amacı örgüt kültürü ve iş tatmini arasındaki ilişki incelenmektir. Araştırma Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünde, 184 personelin katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; çalışanların örgüt kültürü algıları ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışanların örgüt kültürü ölçeğine ilişkin alt boyut algıları cinsiyet ve çalışma şekline göre farklılık göstermektedir. İş tatmini alt boyut algılarında ise, çalışma koşulları ve yaşlarına göre farklılık gösterdiği bulunmuşken, cinsiyet, medeni hal, çocuk durumu ve doğduğu ilde çalışma durumlarına göre bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Culture can be evaluated as a total of a intangible values that interit from a society's history. As the individuals composed the base of organizations, every individual transfers his culture to his workplace. The attitudes, the manners and the expectations of all emplayees and directors form the shape of the organizations culture. The organizations culture should be harmanise with the changing conditions and circumstances. Thus, the performance of an organization will be continue. So, the culture of the organizations will effects the work satisfaction of the employees, at this point it will be reflected to the quality of the service or the product. The aim of the study is to investigate the relation between organization culture and the work study. The survey has been conducted ship in the Gaziantep Regional Directorate of Title Deed - Cadastre with the participation of 184 individuals. According to the conclusion of the study; it is clear that there is a meaningful relation between the sense of organization culture and work satisfaction. Also, the perceptions of the attendances to subdimension perceptions of the organization culture are differed according to their gender and working styles. In tems of job satisfaction subdimension perception, it is founded the differention in tems of working condition and age, while gender, marital status, having child and working in homeland have no effect on job satisfaction.