Toplumsal cinsiyet çalışmalarına erkek katılımı: Bir sosyal medya platformu olarak erkek muhabbeti
Participation of men in gender studies: Erkek muhabbeti as a social media platform
  1. Tez No: 454270
  2. Yazar: FATMA SANCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet eşitliği, erkeklik, erkeklik çalışmaları, gender equality, masculinity, masculinity studies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ataerkil sistemden, hâkim cinsiyet rollerine pek de uyum sağlamayan bireyler de en az kadınlar kadar zarar görmektedirler. LGBT ve queer bireyler bunlara örnek olarak verilebilir. 'Öteki'leştirilen bu bireyler ataerkil sisteme karşı çeşitli direniş alanları geliştirmiş ve akademik çalışmalar yaparak zaman zaman bunları devlet politikası haline getirmiş, bu sayede toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına önemli katkıda bulunmuşlardır. Feminist çalışmalar ataerkil sistemin eleştirisini yaparak erkekliği tartışmaya açan önemli adımı atmışlardır. 1990'ların ortalarından itibaren toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının arzu edilen seviyeye gelmesi için erkek katılımının gerekliliği giderek artan bir şekilde anlaşılmıştır. Dünya' da ve Türkiye'de erkeklik çalışmaları artarak devam etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de hâkim erkeklik değerlerinin dışında yaşamlar süren ya da hâkim değerlerle derdi olan bir grup erkeğin SOGEP (Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi) çatısı altında başlayıp 2013-2016 yılları arasında bir sosyal medya platformu olan Facebook üzerindeki paylaşımları incelenmiştir. Kendilerini 'Erkekmuhabbeti' çalışma grubu olarak adlandıran topluluğun paylaşımlarında erkek egemen söyleme karşı çıkarken aynı zamanda söylemsel olarak farklı tür bir erkeklik inşa edip etmediklerine bakılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda grubun Türkiye'deki erkeklik çalışmalarına önemli bir katkıda bulunduğu ancak yeterli derecede erkeklik farkındalığı yaratamadığı ve erkekliğe dair yeni bir söylem kuramadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Individuals who do not comply with dominant gender roles suffer from the patriarchal system as much as women. LGBT and queer invidiuals can be given as examples. These individuals who have been alienated have developed various resistance areas against the patriarchal system. Academic studies carried out as a resistance area have sometimes shaped the governmental policies and thus contributed enormously to gender equality efforts. Feminist studies have opened the way to the discussion of masculinity by criticising the patriarchal system. Since the mid-1990's, the necessity of male participation for gender studies to reach admired levels has been realized with increasing attention. Masculinity studies are being carried out all around the world, as well as in Turkey, with increasing attention. In this study, Facebook sharings of a group of men whose lives are outside the scope of or those who have problems with the dominant masculinity values have been analyzed between 2013-2016. This group of men have gathered under the roof of SOGEP (Center for Social Development and Gender Equality Policies) and have continued their studies using the social media platform named Erkekmuhabbeti which can be transleted as Mantalk. The study asked whether the Facebook sharings of the group have constructed a new way of masculinity while protesting the male dominant discourse. As a result of the analysis it has been found out that the group has significantly contributed to masculinity studies but has not created enough masculinity awareness and has not brought out a new discourse.