Gaziantep türküleri üzerine halk bilimsel bir inceleme
An ethnographic study on Gaziantep folk songs
- Tez No: 454319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Türkü, Varyant, Halk Bilimi, Gaziantep, Folk song, Variant, Folklore
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Gaziantep türkülerini bir çatı altında toplayan akademik bir çalışma bu zaman kadar gerçekleştirilmediğinden tezimizin birinci amacı ilmî bir çalışmanın meydana getirilmesi yönünde olmuştur. Çalışmamızda başta kaynaklarda bulunan Gaziantep türküleri taranmış ve kaynaklara geçmemiş olan türküler derlenerek toplamda varyantlarıyla beraber yüz elli türküye ulaşılmıştır. Ulaşabildiğimiz Gaziantep'te icra edilen türküler; yapısına, konusuna, ezgisine göre incelemiş; hikayeli olanların hikayesine yer verilmiş, türkülerin bağlamsal ve işlevsel açıdan değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmamızın ilk kısmında Gaziantep ve Gaziantep kültürü akabinde Gaziantep türküleri hakkında bilgiler verilmiş, türkü metinleri konusuna göre sıralanmış ve sınıflandırılmış, türkülerin varyantlarına yer verilmiş; Gaziantep türkü icra ortamlarına ve Gaziantep türkülerinin önde gelen türkü icracılarına, türkü sevdalılarına değinilmiş, türküler dil ve üslup bakımından değerlendirilmiş, türkülerde geçen yer adları çıkarılmış ve son olarak işlevsel yöntemle türküler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As no academic works that gathered and analysed Gaziantep folk songs have been carried out yet, the first aim of this thesis is to create an academic study on this issue. In this study, a total of one hundred and fifty songs including their variants were collected by reviewing literature and compiling Gaziantep folk songs that had not been cited in other works. Accessed folk songs that are performed in Gaziantep were analysed according to their structure, subject and melody, the stories of those with a story were included, and contextual and functional evaluations were carried out. Gaziantep, culture of Gaziantep and Gaziantep folk tales were introduced in the first section of the study, song lyrics were sorted and classified according their theme, variants of songs were included, circles where Gaziantep folk songs are performed and outstanding performers, folk song lovers, were mentioned, and finally folk songs were assessed with functional method.